Rutte 1: Werkgevers houden wensen, ambtenaren boos
Het kabinet Rutte-Verhage kan rekenen op steun van de werkgevers, hoewel ze de uitblijvende hervorming van de arbeidsmarkt betreuren. Vakbonden en maatschappelijke organisaties zijn niet echt blij met de inhoud van het regeerakkoord.
Werkgeversorganisaties
MKB-Nederland, VNO-NCW en
LTO Nederland steunen het nieuwe kabinet onder leiding van premier Mark Rutte, omdat daarin `het gezond maken van de overheidsfinanciën en versterking van de economie centraal staat`. De werkgevers zijn blij met het sterkere ministerie van Economische Zaken in de plannen, waarbij er een scherpe focus komt op de sectoren waarin Nederland uitblinkt, de sleutelgebieden.
Toch arbeidmarkt hervormen
In NRC-Handelsblad stelt werkgeversvoorzitter Bernard Wientjes (VNO-NCW) wel dat het nieuwe kabinet `sociaal links` is. Want in het regeerakkoord staat niets meer over de plannen van CDA en VVD om de arbeidsmarkt te hervormen en het ontslagrecht aan te pakken. Juist hierdoor kon de VVD zich voor de verkiezingen tot `banenkampioen` uitroepen. Met de plannen van het nieuwe kabinet loopt de werkloosheid juist fors op.
Wientjes constateert dan ook `dat de invloed van Wilders op dit terrein heel groot is geweest`. De werkgeversvoorzitter wil daarom proberen in de Tweede Kamer steun te krijgen voor twee sociaal-economische maatregelen die het nieuwe kabinet onder druk van Wilders niet wil nemen: bekorting van de werkloosheidsuitkeringen en versoepeling van het ontslag.
Daarvoor is echter steun van de oppositie nodig; het is de vraag of die bereidt is het nieuwe kabinet op dit vlak aan een meerderheid te helpen, zonder daar wisselgeld voor te vragen.
Slecht voor ouderen en werklozen
Volgens
BoaBorea, de koepelorganisatie van de re-integratiebranche, is het regeerakkoord vooral goed voor werkende burgers, maar worden werklozen onvoldoende geholpen. Er is volgens Boaborea `veel te weinig aandacht voor mensen die aan de kant staan en niet op eigen kracht aan de slag kunnen`. De gedachte in het regeerakkoord dat `enkel negatieve financiële prikkels mensen aan het werk doet gaan`, vindt Boaborea te kort door de bocht. Bezuinigen op begeleiding van werklozen, wijst de re-integratiebranche vanzelfsprekend af.
De koepel van de ouderenorganisaties
CSO ziet in het regeerakkoord dat ouderen in hun koopkracht meer getroffen worden dan andere huishoudens. In het regeerakkoord is opgenomen dat het sociaal minimum zal dalen. Omdat de AOW gekoppeld is aan dat sociaal minimum, zal de AOW dan ook dalen. De CSO vindt dat iedereen op een evenredige wijze moet bijdragen en dat ouderen niet zwaarder mogen worden gepakt.
CNV: waardering, FNV: rijkeluiskabinet
Vakbond
CNV heeft waardering voor een aantal punten in het regeerakkoord, zoals het handhaven van de duur en de hoogte van de WW, het onverkort overnemen van het pensioenakkoord en het in stand houden van de ontslagbescherming. De koopkrachtplaatjes blijven binnen de perken, maar teleurstellend is volgens de bond wel dat mensen die niet in staat zijn te werken er meer op achteruit gaan dan werkenden.
Vakbond
FNV stelt dat `de villabewoner uit Aerdenhout` in dit regeerakkoord de dans ontspringt. De ambtenarensalarissen gaan op nul. Bijstand, sociale werkvoorziening en de wet voor jong gehandicapten (Wajong) worden uitgekleed. De uitkeringen worden sluipenderwijs toch verlaagd. En op de kinderopvang wordt fors bezuinigd. Volgens de bond mag `de wijkagent uit Leidsche Rijn daarom de rekening betalen`.
De FNV berekent dat de lage en middeninkomens opdraaien voor de tekorten van de overheid, want iedereen beneden de 50.000 euro gaat er op achteruit. De hoge inkomens worden ontzien. Nederlands grootste vakcentrale maakt zich dan ook grote zorgen over de groeiende verdeeldheid in de samenleving.
Ambtenaren: ondoordacht
Het nieuwe kabinet wil meer dan 6 miljard euro besparen op de overheid. Daardoor staan tienduizenden overheidsbanen op de tocht. Nederland`s grootste ambtenarenvakbond,
Abvakabo FNV, stelt dat de aangekondigde bezuinigingen in het ambtenarenapparaat `ondoordacht` zijn. Afschaffing van de ambtelijke status, zoals in het concept regeerakkoord staat, is volgens de bond op dit moment niet aan de orde.
Abvakabo FNV vindt dat er eerst taken geschrapt moeten worden door de politiek, alvorens te praten over personele gevolgen. Als het aan het regeerakkoord ligt, wordt de takendiscussie overgeslagen en het paard achter de wagen gespannen.
Verder is de ambtenarenbond slecht te spreken dat het kabinet de vakbonden buiten spel wil zetten, als deze niet akkoord gaan met het bevriezen van de ambtenarensalarissen.