Kinderarbeid is in Nederland al sinds 1874 verboden, maar de laatste tijd ontstaat een nieuwe manier om financieel van kinderen te profiteren. Dat gebeurt met online filmpjes waarin kinderen door ouders worden aangezet tot activiteiten die geld opleveren. Daarmee is het een nieuwe vorm van kinderarbeid, waar het kabinet extra regels voor wil opstellen. Ouders moeten ontheffing vragen voor commerciële activiteiten van en met kinderen, zodat ze feitelijk werkgever worden en de arbeidsinspectie kan controleren.
Dat meldt staatssecretaris Jurgen Nobel (SZW) aan de Tweede Kamer.
Schadelijk voor kinderen
Vlogfamilies en kidfluencers hebben soms veel volgers, die geboeid moeten blijven. Omdat je als ouders inzicht hebt in de kijkcijfers en kliks, is het verleidelijk om steeds extremere dingen te doen die meer kijkers, kliks en geld opleveren. Deskundigen zien daarom risico’s voor het psychisch welbevinden en de gezonde ontwikkeling van kinderen. En er zijn ook zorgen over privacy en online misbruik van de beelden van kinderen.
Staatssecretaris Jurgen Nobel stelt dat moderne kinderarbeid op de loer ligt als de regels niet strenger worden. “Kinderen horen geen verdienmodel te zijn. Betere voorlichting is noodzakelijk, maar niet voldoende. Daarom scherpen we de regels aan en gaan we werken we aan hogere boetes.”
Verplicht ontheffing aanvragen
Het is nu al verplicht om een ontheffing aan te vragen als kinderen figureren in online filmpjes met een duidelijk commerciële insteek. Maar die regel is lastig te handhaven, omdat de grens tussen hobby en werk niet altijd duidelijk is. Ook is niet altijd sprake van een duidelijke werkgever-werknemer relatie.
Daarom zal de regelgeving worden aangescherpt en gaat een ontheffingsplicht gelden voor ouders van kinderen waar online geld mee verdiend wordt. Als ouders van kindvloggers een ontheffingsplicht hebben, kan er beter worden toegezien op misstanden omdat ze dan ook in beeld zijn bij de Arbeidsinspectie. Dan kan de ouder ook als werkgever verantwoordelijk gesteld worden voor het welzijn van de kinderen.
Boetes en voorlichting
Vlogfamilies maken in sommige gevallen grote winsten met hun bedrijf, waardoor de commerciële druk op hun kinderen kan toenemen met alle risico’s van dien. Daarom werkt het kabinet ook aan het aanscherpen van het boetebeleid, waarbij de boetebedragen hoog genoeg zijn om af te schrikken.
Verder zal er betere voorlichting komen om ouders te wijzen op de risico’s voor het welzijn van kinderen en hen ook bewust te maken van geldende wet- en regelgeving rondom vlogs. De komende tijd wordt gewerkt aan een voorlichtingsaanpak om ouders van vlogfamilies en kidfluencers gericht te bereiken.
BETROUWBARE TOOLS VOOR HR: Toelichting lezen, Downloaden, Aanpassen, Klaar!