Re-integratietoets kan beter na één jaar ziekte plaatsvinden

De toets in de Wia waarmee na twee jaar wordt bepaald wat een gedeeltelijk arbeidsongeschikte werknemer nog kan, komt te laat. Arbeidsdeskundigen en verzekeringsgeneeskundigen stellen voor de toets een jaar te vervroegen.

De heer Hullen, voorzitter van de Nederlandse Vereniging voor Verzekeringsgeneeskunde en mevrouw Klompé van de Nederlandse Vereniging van Arbeidsdeskundigen stellen voor in de Wia na één jaar ziekte de re-integratietoets op te nemen. Daarmee zullen werkgevers en werknemers eerder uitkomen op een realistischer tweede spoor, namelijk passend werk buiten de organisatie.

Bij de invoering van de Wet werk en inkomen naar arbeidsvermogen (Wia) kregen werkgevers een zware taak bij het re-integreren van zieke en arbeidsongeschikte werknemers. Anders dan in de voormalige Wao moet de werkgever nu het salaris van een werknemer twee jaar doorbetalen. De werkgever heeft er dus baat bij als een werknemer vroeg weer aan het werk gaat. Pas drie maanden voordat een werknemer kan instromen in de Wia – dus na bijna twee jaar – wordt hij officieel getoetst. Ook wordt dan onderzocht of de werkgever zich wel voldoende heeft ingespannen om passend werk voor de werknemer te vinden. Dat kan de oude functie zijn, maar ook werk elders in het bedrijf, het zogenoemde eerste spoor. Als buiten het bedrijf passend werk gevonden wordt, is sprake van een tweede spoor. Een dergelijke toetsing pas na twee jaar is veel te laat, zeggen Hullen en Klompé.


Voorstel om re-integratietoets na één jaar ziekte te laten plaatsvinden
Op de werkvloer wordt bij het plannen van de terugweg naar werk nog wel eens uitgegaan van een te positief beeld over de kans op terugkeer, waardoor het tweede spoor te laat in beeld komt. Werkgevers en werknemers moeten eerder met de neus op de feiten worden gedrukt. Als terugkeer in de oude baan kan, moet dat natuurlijk altijd gebeuren, maar werkgevers en werknemers zijn soms te optimistisch over de kans van slagen daarop en kunnen daardoor allerlei vervelende gevolgen tegenkomen. Tussentijdse keuring na een jaar maakt dat mensen zich beter bewust worden van hun echte belangen. Een onafhankelijke verzekeringsarts, die onderzoekt of beperkingen blijvend zijn, en een onafhankelijke arbeidsdeskundige die een visie geeft op de mogelijkheden bij terugkeer op de arbeidsmarkt, kunnen dat toetsen, aldus Hullen en Klompé.


Praktische antwoorden op uw HRM-vragen

Met een abonnement op Tools en Extra's van Personeelsnet krijgt u ruim 200 actuele P&O-documenten, checklists en tools. Inclusief: gratis plaatsing van uw HR-dienst of P&O-vacature. Voor slechts 189 euro per jaar.
Doorsturen:

Neem een abonnement en download meer dan 300 actuele HR-instrumenten

Wilt u als HR-professional ook niks meer missen op uw vakgebied?