Plan De Jager topt onbelaste vergoedingen werknemers af

Het plan van De Jager zet het mes in de huidige 29 regelingen voor vergoedingen aan werknemers.

Werkgeversorganisaties MKB-Nederland en VNO-NCW zijn kritisch over de nieuwe werkkostenregeling van staatssecretaris De Jager (Financiën). De Jager kondigde op Prinsjesdag zijn Fiscale Vereenvoudigingswet 2010 aan. De wet moet het systeem van vrije vergoedingen en verstrekkingen aan werknemers vereenvoudigen. Dat zou een lastenverlichting op moeten leveren voor werkgevers, maar de ondernemers vrezen juist dat ze een miljard euro meer kwijt zullen zijn.

Het plan van De Jager zet het mes in de huidige 29 regelingen voor vergoedingen aan werknemers. Deze worden vervangen door de mogelijkheid om maximaal 1,5 procent van de loonsom onbelast aan vergoedingen en verstrekkingen te geven aan het personeel. Boven dit percentage, betaalt de werkgever 80 procent eindheffing over de tegemoetkomingen.

Aftopping onbelaste vergoedingen
MKB-Nederland en VNO-NCW hebben grote bezwaren tegen het voorstel van de werkkostenregeling. De werkgevers vinden het `simpelweg een aftopping van de huidige mogelijkheid om vergoedingen en verstrekkingen vrijwel onbelast te doen`. Dat schrijven de werkgevers in een onlangs verstuurde brief naar de Tweede Kamer.

De ondernemers vinden de grens van 1,5 procent zo laag, dat veel ondernemingen met de hoge eindheffing geconfronteerd zullen worden. Het percentage gaat uit van een gemiddeld bedrag per doorsnee werknemer en houdt geen rekening met variaties tussen sectoren, bedrijven en werknemers onderling. Zakelijke kosten die nu nog onbelast zijn, zullen onder de nieuwe regeling belast zijn. In plaats van een besparing, vrezen de werkgevers straks juist een lastenverhoging van 1 miljard euro.

Tegenbewijsregeling kosten
MKB-Nederland en VNO-NCW pleiten voor een zogenaamde `tegenbewijsregeling`. Als de onderneming kan aantonen dat de werknemer meer kosten heeft gemaakt dan 1,5 procent van zijn loonsom, dan moeten deze kosten onbelast zijn, vinden de werkgevers.

De eindheffing voor meerkosten moet van de werkgevers ook omlaag. Zij vinden het tarief van 80 procent veel te hoog. De ondernemersorganisaties stellen voor dat het kabinet de heffing afstemt op de individuele onderneming, afhankelijk van de effectieve belastingdruk.
Doorsturen:

Neem een abonnement en download 460 exclusieve vakartikelen en 311 actuele HR-instrumenten!

Wilt u als HR-professional ook niks meer missen op uw vakgebied?