In Nederland vindt één op de zes de werkgevers maar moeilijk geschikte werknemers. Nieuwe HR-strategieën en een `inzetbaarheidsprofiel` voor medewerkers, kunnen helpen.
Dat blijkt uit de zesde jaarlijkse Talent Shortage enquête van ManpowerGroup. Het onderzoek is gehouden onder bijna 40.000 werkgevers in 39 landen. Wereldwijd zitten de werkgevers die de meeste moeite hebben om de juiste mensen voor openstaande vacatures te vinden, in Japan (80%), India (67%), Brazilië (57%).
Tekorten aan talent zijn het minst problematisch in Polen (4%), Ierland (5%) en Noorwegen (9%). Nederland bevindt zich met 17% in de middenmoot van de groep waar ook Europese landen toe behoren.
Gebrek aan vaardigheden en kwalificaties
Negentig procent van de ondervraagde werkgevers noemt als redenen waardoor zij personeelstekorten niet kunnen aanvullen:
• gebrek aan benodigde vaardigheden (harde én zachte);
• te weinig ervaring en
• ontoereikende kwalificaties.
Volgens ManpowerGroup moeten werkgevers hun werkmodellen en personeelszaken daarom `heroverwegen en nieuwe HR-strategieën ontwikkelen om hun lange termijn-bedrijfsdoelstellingen te bereiken`.
Erop rekenen dat talent wel komt, werkt niet meer
`Werkgevers kunnen niet langer vertrouwen op een just-in-time-aanpak bij het aannemen van personeel in de veronderstelling dat talent op aanvraag beschikbaar zal zijn waar en wanneer zij dat nodig hebben`, aldus Jeffrey A. Joerres, bestuursvoorzitter en CEO van ManpowerGroup.
`Werkgevers hebben vooral de juiste talenten nodig om hun zakelijke doelstellingen te halen. Creëren van talent op korte termijn mag dan onmogelijk zijn, voor de lange termijn zijn nieuwe strategieën noodzakelijk`.
Functiebeschrijvingen opnieuw formuleren
Volgens ManpowerGroup kan HRM daarbij onder meer denken aan:
• het opnieuw formuleren van functiebeschrijvingen, met meer focus op de echt kritische vereisten, naast de vaardigheden die te ontwikkelen zijn;
• individuele in plaats van bedrijfsbrede opleidings- en trainingsprogramma's die ook het leren op de werkvloer verdisconteren. Opleidingen moeten daarnaast ook de persoonlijke ontwikkeling van de werknemer stimuleren en beoordelen;
• het bundelen van opleidingstrajecten tussen bedrijven of binnen branches;
• samenwerking bij educatie tussen bedrijven, onderwijs, overheden.
Persoonlijk inzetbaarheidsprofiel voor medewerkers
Ook medewerkers dragen verantwoordelijkheid voor het dichten van de kloof tussen het beschikbare talent en de gevraagde vaardigheden, stelt ManpowerGroup. Zij zouden een `persoonlijk inzetbaarheidsprofiel` moeten ontwikkelen en onderhouden.
Daarmee kunnen zij hun eigen lacunes in vaardigheden, ervaring en kwalificaties in kaart brengen en uitstippelen hoe ze deze kunnen oplossen. Daarmee verhogen ze tegelijkertijd hun (markt)waarde.
10 Meest gevraagde beroepen Nederland 2011
Het onderzoek laat zien dat in Nederland vraag is naar hoogopgeleid personeel, maar evengoed ook naar werknemers die minder hoog zijn opgeleid. Onder de volgende beroepen wordt in Nederland het meest naar geschikt personeel gezocht:
1. Technici
2. Managers
3. Productieoperators
4. Chauffeurs
5. ICT-projectmanagers
6. ICT-medewerkers
7. Boekhoudkundige &financiële medewerkers
8. Ambachtslieden
9. Chefs & koks
10. Monteurs