Pensioenfondsen doen het beter, maar korting dreigt vanaf 2020

Nederlandse pensioenfondsen kregen in november flinke klappen, maar herstelden aan het eind van die maand omdat de aandelenbeurzen toen aantrokken. De beleidsdekkingsgraad, die leidend is voor kortingen en indexatie, bleef stabiel op 109%. Nu het pensioenakkoord is geklapt, is er een concrete dreiging dat sommige fondsen eind 2020 of 2021 moeten korten op de pensioenuitkeringen.

Dat blijkt uit de Pensioenthermometer van Aon, adviesbureau voor risk, retirement en health, dat dagelijks de hoogte van de gemiddelde dekkingsgraad bijhoudt.

Somber over groei, angst voor Brexit
De eerste drie weken van november waren slecht voor pensioenfondsen. Beleggers waren somber over de economische groeiverwachtingen, een Brexit-akkoord dat nog boven de markt hangt en Italiaanse begrotingsperikelen. Bovendien daalde de olieprijs deze maand met ruim 10%.

Aan het eind van de maand keerde het tij en noteerden de aandelenmarkten toch een winst. Daardoor kon de dekkingsgraad in de laatste week te herstellen tot het niveau van eind oktober (107%).

Kortingen door klappen pensioenakkoord
Nu de onderhandelingen van het pensioenakkoord mislukt zijn, is er een concrete dreiging dat sommige pensioenfondsen eind 2020 of 2021 moeten korten op de uitkeringen.

“De klappen op de beurzen van de afgelopen maanden laten zien hoe kwetsbaar de situatie van de fondsen is. De kortingsdreiging is voor een aantal pensioenfondsen daarmee weer een realistisch doemscenario geworden”, zegt Frank Driessen van Aon Retirement & Investment. “Pensioenfondsen moeten zich voorbereiden op een periode van grote onzekerheid.”

Nieuw pensioenstelsel blijft nodig
De ontwikkeling van een nieuw pensioenstelsel blijkt op dit moment een onmogelijke opgave voor het kabinet en de sociale partners. En dat terwijl de pensioensector zich geen extra tijd kan permitteren voor noodzakelijke aanpassingen.

Driessen pleit ervoor dat fondsen zelf hun businesscase kunnen maken, zonder vooraf bepaalde generieke regels op te leggen. “Zolang het past binnen de Europese kaders en het aansluit bij de eigen achterban van ondernemingen en deelnemers, werkt dat prima.” Verder pleit hij voor meer keuzevrijheid en individuele pensioenen met gezamenlijk beleggen op basis van een risicoprofiel dat de deelnemer kiest. “Ondernemingen met een verplicht gestelde pensioenregeling kunnen dan zelf bepalen waar ze die regeling laten uitvoeren”, stelt Driessen.

MIS NIKS: Abonneer je op de gratis Personeelsnet-nieuwsbrief

Doorsturen:

Neem een abonnement en download 453 exclusieve vakartikelen en 282 actuele HR-instrumenten!

Wilt u als HR-professional ook niks meer missen op uw vakgebied?