De gemiddelde duur van een arbeidsrelatie is de laatste jaren behoorlijk verkort. Zo blijkt dat 3 op de 5 dienstverbanden van financiële, personele en secretariële functies, minder dan 2 jaar duren.
Dat meldt personeelsbemiddelaar BSP-Staffing, naar aanleiding van onderzoek waaruit blijkt dat in de groep financiële, personele en secretariële functies slechts 4,7% een dienstverband heeft van langer dan 10 jaar. De gemiddelde lengte van de vrouwelijke arbeidscontracten ligt duidelijk lager dan bij mannen, maar dat verschil neemt de laatste jaren af.
Duur arbeidsrelaties steeds korter
Voor het onderzoek zijn 2.192 afgeronde arbeidsrelaties over een tijdvak van 11 jaar bestudeerd. Het onderzoek is geconcentreerd op midden en hogere financiële, personele en secretariële functionarissen. De gemiddelde backoffice arbeidsrelatie over de laatste 11 jaar duurde 2,9 jaar, maar recentere cijfers laten zelfs nog een verdere daling zien.
Het percentage arbeidsrelaties dat korter duurt dan 12 maanden is 38,3% (dus bijna 2 op de 5 dienstverbanden zijn binnen 1 jaar verbroken). Zo duren 58,9% (3 op de 5) van de backoffice arbeidsrelaties korter dan 24 maanden. Slechts 14,8% van de arbeidsrelaties duren langer dan 5 jaar.
Personeelsbeleid aanpassen
Volgens BSP-Staffing moet het personeelsbeleid beter inspelen op korter durende dienstverbanden. Dat kan door zorgvuldiger selectie bij de start, meer aandacht voor interne carrièreplanning en door te anticiperen op relatief snel vertrek. Zo zouden organisaties hun procedures rondom kennisoverdracht en inwerkprotocollen moeten aanpassen.
BSP-Staffing speelt zelf ook op de ontwikkeling in, door de werving- en selectievergoeding te koppelen aan de werkelijke lengte van de arbeidsrelatie van de aangenomen medewerker.
|