Minister Kamp van SZW heeft donderdag van de Tweede Kamer toestemming gekregen om zijn wetsvoorstel voor een nieuwe, simpeler ontslagprocedure uit te werken. De minister heeft toegezegd dat de vakbonden en werkgevers de ruimte krijgen om met alternatieven te komen.
De Kamer wil dat Kamp rekening houdt met de kritiek bij werkgevers en vooral de vakbeweging op zijn plannen, die zijn gebaseerd op het gesloten Lenteakkoord van CDA, VVD, D66, GroenLinks en ChristenUnie na de val van het kabinet.
Plannen ontslagrecht en ww
•Werkgevers gaan de eerste zes maanden van de WW-uitkering betalen. Daartegenover staat dat ontslagvergoedingen worden beperkt. Het resterende deel van de ontslagvergoeding wordt gebruikt voor (om)scholing en van werk-naar-werk trajecten. Ontslagregelingen worden op deze manier ‘activerende ontslagregelingen’ die ingezet worden voor scholing en toeleiding naar een andere baan.
•De duur en hoogte van de WW-uitkering blijven ongewijzigd.
•Omdat deze wijzigingen pas in 2014 kunnen ingaan, zal de WW-premie voor werkgevers in 2013 tijdelijk worden verhoogd. Dit zorgt in 2013 voor 500 miljoen extra inkomsten.
•Voor contracten voor onbepaalde tijd komt één nieuwe wettelijk vastgelegde ontslagprocedure, in een civielrechtelijk repressief stelsel. Werknemers kunnen bezwaar maken bij de rechter als ze het met hun ontslag niet eens zijn. De procedure moet hierdoor verkort worden en werknemers moeten zo beschermd blijven tegen onredelijk ontslag.
•De ontslagvergoedingen worden gemaximeerd en omgezet in een persoonlijk budget dat gebruikt kan worden voor scholing en werk-naar-werk trajecten. Vanaf 2014 geldt de norm van een kwart maandsalaris per gewerkt jaar als ontslagvergoeding, tot een maximum van een half jaarsalaris.
•Vertrekbonussen van 531.000 euro of meer worden belast tegen 75 procent. De werkgeversheffing op excessieve vertrekbonussen wordt hiervoor verhoogd van 30 naar 75%.
Kritiek
De vakbeweging heeft veel kritiek op de plannen en ook de PvdA, SP, en PVV wijzen de voorstellen van Kamp vierkant af. SP-Kamerlid Paul Ulenbelt voorspelde dat ze de verkiezingen niet zullen overleven. De vijf partijen van het Lentekkoord halen volgens peilingen geen meerderheid meer.
Minister Kamp gaat zijn plan de komende maanden nader uitwerken. Eind dit jaar wil hij een wetsvoorstel indienen. Dat moet in 2014 ingaan.