Ontslag wederzijds goedvinden telt mee voor collectief ontslag

Collectief ontslag van 20 werknemers of meer, moet de werkgever vanaf 1 maart 2012 melden aan de vakbonden en het UWV. Ook ontslag met wederzijds goedvinden valt nu onder de nieuwe regeling.

Werkgevers wisten in het verleden een collectief ontslagmelding te omzeilen, door aparte afspraken te maken met individuele werknemers. Hierdoor stonden de vakbonden buitenspel.

Minister Kamp (SZW) past nu, op aandringen van de Tweede Kamer, de Wet melding collectief ontslag (Wmco) aan. Hierdoor vallen vanaf 1 maart 2012 ook ontslagen met een beëindigingsovereenkomst onder de Wmco. Het maakt dan niet meer uit langs welke route een werkgever zijn werknemers ontslaat: via het UWV, via de rechter of via een beëindigingsovereenkomst.

Verplichtingen werkgever
Bij een voorgenomen ontslag van 20 of meer werknemers, moet de werkgever dit voortaan binnen 3 maanden melden aan de vakbonden. Een afschrift van deze melding moet naar het UWV.

De werkgever is verplicht om de belanghebbende vakbonden te raadplegen en in voorkomende gevallen ook de OR, maar het is niet vereist dat overeenstemming wordt bereikt.

Maand wachttijd
De werkgever kan de arbeidsovereenkomst niet eerder dan een maand na de melding opzeggen of met wederzijds goedvinden beëindigen. Voor ontbinding geldt hetzelfde: de arbeidsovereenkomst kan niet eerder worden ontbonden dan een maand na de melding.

De maand wachttijd geldt niet als uit een verklaring van de belanghebbende vakbonden blijkt dat zij zijn geraadpleegd en met de beëindigingen kunnen instemmen.
Doorsturen:

Neem een abonnement en download 460 exclusieve vakartikelen en 311 actuele HR-instrumenten!

Wilt u als HR-professional ook niks meer missen op uw vakgebied?