Omvang leerbudget niet altijd bekend bij managers en HR-professionals

Twee derde van de Nederlandse werknemers weet niet hoeveel leerbudget er voor hem of haar beschikbaar is. En ook de helft van de leidinggevenden heeft geen antwoord op die vraag. Niet vreemd dus, dat bijna zes van de tien HR-professionals merkt dat de beschikbare leermiddelen voor een deel onbenut blijven.

Dat zijn uitkomsten uit jaarlijks onderzoek van Motivaction/Sparkey in opdracht van Leerplatform Studytube.

Leerbudget tussen 500 en duizend euro
Eén vijfde van de Nederlandse HR-verantwoordelijken (21%) meldt dat het leerbudget van hun organisatie tussen € 500 en € 999 per werknemer schommelt. Daarbij valt op dat 19% van hen simpelweg geen idee heeft over het precieze bedrag, net als 67% van de werknemers en 48% van de leidinggevenden.

Wellicht blijft daarom een groot deel van het beschikbare leerbudget op de plank liggen. Want 61% van de HR-professionals bevestigt dat slechts 75% van dat bedrag wordt benut. Ruim de helft (57%) constateert dan ook dat medewerkers te weinig gebruik maken van de beschikbare leer- en ontwikkelmogelijkheden in de organisatie.

Leren niet gekoppeld aan promotie
Een reden voor de onderuitputting van het leerbudget is dat andere activiteiten voorrang krijgen. Daardoor worden trainingen uitgesteld, afgezegd of helemaal niet meer aangevraagd. Een derde van de HR-professionals HR merkt op dat opleidingen niet gekoppeld zijn aan beloningen zoals promoties of bonussen, wat de motivatie van de medewerkers zou kunnen afremmen.

Daarnaast geeft een kwart van de alle medewerkers aan onvoldoende op de hoogte te zijn van het leeraanbod (26%) en dat de cursussen niet altijd goed genoeg aansluiten bij hun dagelijkse werkzaamheden (24%).

MIS NIKS: Abonneer je op de gratis Personeelsnet-nieuwsbrief

Doorsturen:

Neem een abonnement en download 452 exclusieve vakartikelen en 281 actuele HR-instrumenten!

Wilt u als HR-professional ook niks meer missen op uw vakgebied?