Nieuw HR-jargon: nieuwe zakelijkheid

Toen de arbeidsmarkt nog heel krap was, legden veel werkgevers er de nadruk op hoe gezellig het was op hun kantoor. Collega's waren eigenlijk je vrienden. En als de gezelligheid ervoor zorgde dat het werk niet afkwam, kon je altijd 's avonds nog thuis inloggen op het kantoornetwerk om het snel af te maken. Met een glaasje wijn bij de hand. Gezellig! Met de recessie wint de nieuwe zakelijkheid snel terrein. 'Minder leuteren, meer werken' heet het artikel waarmee het dagblad Trouw de nieuwe trend beschrijft. Recht op werkgeluk Toch is het nog maar kort geleden dat een vakbond als het CNV bijna zover ging dat zij bij werkgevers het recht op werkgeluk opeiste. Werkgevers moesten zich transformeren tot pleziergevers. En wie van zijn baas geen happy worker mocht worden, kon via lijstjes als 'de beste werkgever' of de 'nationale tevredenheidsindex' snel zijn geluk elders beproeven. In uniform De afgelopen jaren was er weinig aandacht voor tegengeluiden. Er was natuurlijk een rare Duitse mevrouw (Judith Mair) die in een boekje schreef dat het mooi was geweest, dat mensen het niet gezellig mochten hebben op hun werk, maar van 9 tot 5 keihard moesten werken. En dan ook nog het liefst in uniform. Een ander tegengeluid kwam van adviesbureau Hay Group. Dit constateerde in een onderzoek dat het weliswaar steeds gezelliger werd op de werkvloer, maar dat dit nog niet automatisch betekende dat deze bedrijven ook financieel beter af zouden zijn. Top 5 irritaties Maar mede onder invloed van de recessie beginnen nu ook werknemers zich te verzetten tegen al teveel gezelligheid èn vrijblijvendheid op het werk. Trouw heeft op gezag van Luc Mutsaers van de Nederlandse Plezieropjewerk-site (!) zelfs een top 5 samengesteld van ergernissen: 1. Collega’s die ongevraagd over hun privéleven beginnen terwijl je zit te werken. Vooral als ze zich beklagen. 2. Parttime collega’s die er nooit zijn omdat ze bij het eerste zuchtje wind met griep thuis zitten, en die dokter, tandarts en cursussen standaard onder werktijd bezoeken. 3. Collega’s die elke gelegenheid aangrijpen om later te komen of eerder weg te gaan – bij voorkeur als de baas er niet is. 4. Collega’s die regelmatig en luidruchtig privételefoontjes plegen en daarna roepen dat ze het zo druk hebben. 5. Werknemers met kinderen die voorrang krijgen op de schoolvakanties, waardoor de kinderloze achterblijvers in die periode extra veel werk op het bord krijgen. Even wennen Nu de recessie in volle hevigheid toeslaat, kunnen werkgevers weer strikter zijn in de eisen die ze stellen aan hun medewerkers. De nieuwe zakelijkheid zal voor werknemers even wennen zijn, maar heeft ook voor hen voordelen. Zij worden minder van hun werk gehouden door collega's die zeurverhalen kwijt willen over hun vakantie en over hun gezinsleven. Met de tijd die hierdoor vrij komt, kunnen ze hun werk gewoon binnen de reguliere werktijden doen, zodat ze 's avonds echt vrij zijn.

Eisen werknemers niet langer geluk op het werk?Toen de arbeidsmarkt nog heel krap was, legden veel werkgevers er de nadruk op hoe gezellig het was op hun kantoor.
Collega's waren eigenlijk je vrienden. En als de gezelligheid ervoor zorgde dat het werk niet afkwam, kon je altijd 's avonds nog thuis inloggen op het kantoornetwerk om het snel af te maken. Met een glaasje wijn bij de hand. Gezellig!

Met de recessie wint de nieuwe zakelijkheid snel terrein.

'Minder leuteren, meer werken' heet het artikel waarmee het dagblad Trouw de nieuwe trend beschrijft.

Recht op werkgeluk
Toch is het nog maar kort geleden dat een vakbond als het CNV bijna zover ging dat zij bij werkgevers het recht op werkgeluk opeiste. Werkgevers moesten zich transformeren tot pleziergevers.
En wie van zijn baas geen happy worker mocht worden, kon via lijstjes als 'de beste werkgever' of de 'nationale tevredenheidsindex' snel zijn geluk elders beproeven.

In uniform
De afgelopen jaren was er weinig aandacht voor tegengeluiden. Er was natuurlijk een rare Duitse mevrouw (Judith Mair) die in een boekje schreef dat het mooi was geweest, dat mensen het niet gezellig mochten hebben op hun werk, maar van 9 tot 5 keihard moesten werken. En dan ook nog het liefst in uniform.
Een ander tegengeluid kwam van adviesbureau Hay Group. Dit constateerde in een onderzoek dat het weliswaar steeds gezelliger werd op de werkvloer, maar dat dit nog niet automatisch betekende dat deze bedrijven ook financieel beter af zouden zijn.

Top 5 irritaties
Maar mede onder invloed van de recessie beginnen nu ook werknemers zich te verzetten tegen al teveel gezelligheid èn vrijblijvendheid op het werk. Trouw heeft op gezag van Luc Mutsaers van de Nederlandse Plezieropjewerk-site (!) zelfs een top 5 samengesteld van ergernissen:

1. Collega’s die ongevraagd over hun privéleven beginnen terwijl je zit te werken. Vooral als ze zich beklagen.
2. Parttime collega’s die er nooit zijn omdat ze bij het eerste zuchtje wind met griep thuis zitten, en die dokter, tandarts en cursussen standaard onder werktijd bezoeken.
3. Collega’s die elke gelegenheid aangrijpen om later te komen of eerder weg te gaan – bij voorkeur als de baas er niet is.
4. Collega’s die regelmatig en luidruchtig privételefoontjes plegen en daarna roepen dat ze het zo druk hebben.
5. Werknemers met kinderen die voorrang krijgen op de schoolvakanties, waardoor de kinderloze achterblijvers in die periode extra veel werk op het bord krijgen.

Even wennen
Nu de recessie in volle hevigheid toeslaat, kunnen werkgevers weer strikter zijn in de eisen die ze stellen aan hun medewerkers.
De nieuwe zakelijkheid zal voor werknemers even wennen zijn, maar heeft ook voor hen voordelen. Zij worden minder van hun werk gehouden door collega's die zeurverhalen kwijt willen over hun vakantie en over hun gezinsleven. Met de tijd die hierdoor vrij komt, kunnen ze hun werk gewoon binnen de reguliere werktijden doen, zodat ze 's avonds echt vrij zijn.
Doorsturen:

Neem een abonnement en download 280 actuele HR-instrumenten

Wilt u als HR-professional ook niks meer missen op uw vakgebied?