Nu de winter nadert, is de kans groot dat er door vorst weer onwerkbare dagen komen in de bouw. Bouwvakkers krijgen dan vanaf de eerste dag vorstverlet direct een WW-uitkering, maar staatssecretaris De Krom (SZW) wil van die regeling af.
De staatssecretaris van Sociale Zaken en Werkgelegenheid wil de regels rond vorstverlet aanscherpen. De Krom vindt dat ondernemers zelf ook een deel moeten betalen als het niet mogelijk is om werknemers aan het werk te zetten.
Calamiteitenregeling voor onwerkbaar weer
Volgens de huidige WW-regeling Onwerkbaar Weer kunnen werknemers vanaf de eerste dag vorst waarop zij niet kunnen werken een WW-uitkering krijgen. Dat is ook prettig voor bouwwerkgevers, maar zij betalen in ruil daarvoor wel een hogere WW-premie.
De Krom wil de huidige WW-regeling omvormen tot een Calamiteitenregeling. Een WW-uitkering is dan pas aan de orde als in vier weken tijd, tenminste 20 procent van de beschikbare arbeidsproductiviteit niet kan worden benut vanwege de vorst. Alles daarvoor valt volgens Kamp onder het gewone ondernemersrisico.
Geen afwijkingen mogelijk
In de Tweede Kamer hield het CDA nog een pleidooi om afwijking in cao's mogelijk te maken. Maar volgens De Krom zou dan toch weer de mogelijkheid ontstaan om vanaf de eerste dag vorst een uitkering te krijgen; de staatssecretaris houdt daarom vast aan zijn eigen plan.