`Niet bezuinigen, maar deeltijd WW verlengen`

Werkloosheid verdubbelt in 2010.

De economie krimpt in Nederland dit jaar met 4,75 procent en in 2010 wordt het niet veel beter. In 2010 verdubbelt de werkloosheid zelfs naar 9,5 procent van de beroepsbevolking (730.000 werklozen). Dat verwacht het Centraal planbureau (CPB), dat hiermee nog iets somberder is dan in eerdere voorspellingen. In reactie op de cijfers, roepen werkgevers de overheid op om vooral niet te bezuinigen. Vakbond FNV vraagt om verlenging van de deeltijd WW.

Nederland is sterk afhankelijk van de wereldhandel, maar dit jaar zal de export dalen met 16,25 procent. Dat is een naoorlogs negatief record. Voor 2010 verwacht het CPB weer een groei van de wereldhandel met 1,75 procent. Wil het in Nederland weer beter gaan, dan moeten eerst de economieën in Azië en de VS herstellen. Daarna volgt Europa, en dus ook Nederland.

Werkgevers: niet ombuigen, maar stimuleren
Het tekort van de overheid loopt dit en komend jaar op naar 4,1 en 6,7 procent van het Bruto Binnenlands Product. Maar bezuinigen is in 2010 geen optie, vindt werkgeversorganisatie VNO-NCW, omdat herstel dan wordt vertraagd. In 2011 en daarna moet het overheidstekort wel worden weggewerkt, vindt VNO-NCW.

De werkgevers roepen het kabinet op om de bouwsector te helpen door nieuwbouwprojecten op gang te houden. De bouw draaide de afgelopen maanden nog door op onderhanden werk, maar de orderportefeuilles zijn praktisch leeg. Een lagere BTW op onderhoud van woningen moet de renovatie en onderhoudssector op de been houden.

Daarnaast is uitbreiding van de maatregelen nodig die de cashpositie van bedrijven versterken. Het gaat hier om verruiming van de verliescompensatie, vervroegde afschrijvingen en uitstel van betaling van loonbelasting. Ook de regeling voor deeltijd-WW moet worden uitgebreid, aldus VNO-NCW.

FNV: laat deeltijd-ww doorlopen
Ook vakbond FNV vindt dat de jongste cijfers van het Centraal Planbureau aanleiding zijn voor het laten doorlopen van de deeltijd-WW. De deeltijd-WW is een tijdelijke regeling die tot 2010 doorloopt. De regeling wordt daarvoor al gesloten wanneer de 375 miljoen euro die ervoor is uitgetrokken, wordt overschreden.

Maar het vasthouden aan dergelijke `budgettaire restricties` noemt de vakcentrale onverstandig op het moment dat de regeling het hardste nodig is.
Doorsturen:

Neem een abonnement en download 460 exclusieve vakartikelen en 311 actuele HR-instrumenten!

Wilt u als HR-professional ook niks meer missen op uw vakgebied?