Nederlandse arbeidsmarkt ‘verengelst’ en wordt tweetalig

Werkgevers zien graag dat hun personeel, naast het Nederlands, nog meerdere talen beheerst. Duitsland is onze belangrijkste handelspartner, maar kennis van het Duits wordt juist minder gevraagd. Beheersing van de Engelse taal wordt steeds meer verwacht en daarmee lijkt de Nederlandse arbeidsmarkt wel te ‘verengelsen’.

Dat blijkt uit een analyse van Indeed, wereldwijd en in Nederland de grootste vacaturesite. Indeed analyseerde in welke mate de afgelopen twee jaar werkgevers taalvereisten benoemen in vacatures. Engels blijkt steeds populair te worden. Mensen die Duits of Frans spreken zijn juist minder gewild dan voorheen.

Engelstalig personeel wordt meer gevraagd
Het aantal vacatures waar werkgevers stellen dat meerdere talen spreken een vereiste is, is ten opzichte van twee jaar geleden met zes procent toegenomen. “Denk daarbij aan teksten als Engels spreken is een pré”, zegt Kelly Oude Veldhuis van Indeed. De vraag naar Duits sprekende werknemers is in de afgelopen twee jaar met achttien procent afgenomen. Naar mensen die de Franse taal spreken is de daling achttien procent. Engelstalig personeel is met een stijging van zes procent juist populairder.

“De arbeidsmarkt lijkt tweetalig te worden en te verengelsen”, zegt Kelly Oude Veldhuis. “Bij alle talen is een afname zichtbaar, behalve bij het Nederlands en Engels. Daarnaast is in absolute aantallen het Nederlands nog steeds het meest gebruikelijk, maar het Engels komt steeds dichterbij.”

Pools grootste stijger door seizoensarbeid
De grootste stijger is het Pools, dat in de afgelopen twee jaar met achttien procent toenam. Toch hoort het Pools niet tot populairste talen. Oude Veldhuis: “Dit heeft waarschijnlijk te maken met de grote hoeveel Poolse arbeiders en seizoensarbeiders in Nederland. De bouwsector is in de afgelopen tweeënhalf jaar bijna uitsluitend gegroeid en zit al langer met de handen in de haren om aan voldoende mensen te komen. Om alles toch draaiende te houden wordt daarom vaak gebruikt gemaakt van arbeidskrachten uit Polen.”

De vraag naar Russisch sprekende sollicitanten nam begin dit jaar nog even toe, inmiddels neemt dit weer af. “De korte opleving heeft te maken met de oorlog in Oekraïne. Voor veel Oekraïners is de eerste taal Russisch. Om vluchtelingen vanuit Oekraïne hier naar behoren op te vangen, zijn vacatures geplaatst waarbij Russisch spreken een van de vereisten was. Wel valt het in aantallen mee”, besluit Oude Veldhuis.

MIS NIKS: Abonneer je op de gratis Personeelsnet-nieuwsbrief

Doorsturen:

Neem een abonnement en download meer dan 300 actuele HR-instrumenten

Wilt u als HR-professional ook niks meer missen op uw vakgebied?