MKB schoolt personeel vanwege herstel economie
Nederlandse MKB-ers zijn veel positiever over de economische vooruitzichten dan de gemiddelde Europese ondernemer. Het optimisme bij ondernemers in ons land is het afgelopen jaar dan ook met 53 procentpunten gestegen. In afwachting van het herstel, worden medewerkers vast bijgeschoold.
Dat blijkt uit het jaarlijkse
International Business Report van accountancy- en adviesorganisatie
Grant Thornton. De optimisme / pessimismebalans voor Nederland stijgt dit jaar van -37 procent (een diepterecord) naar een positieve +16 procent.
Groei bij belangrijkste handelspartner
Azië en Latijns-Amerika zijn de meest positief gestemde handelsblokken. Europa blijft daar bij achter. Polen is met +44 procent het meest verwachtingsvolle lid van de EU.
Maar ook bij Nederlands belangrijkste handelspartner, Duitsland, overheerst het optimisme. Bij onze Oosterburen steeg het optimisme van -3 naar +38 procent. Zuiderbuur België kwam uit op +13 procent (vorig jaar: -58 procent).
Nederlands MKB: scholing en onderzoek
In afwachting van de opbloei, focust het Nederlandse mkb-bedrijf op nieuwe producten/diensten (47 procent), nieuwe doelmarkten (51 procent) en vooral op vaardigheden van eigen medewerkers (67 procent). Dat laatste percentage geeft aan dat Nederlandse bedrijven relatief veel waarde hechten aan extra scholing van eigen medewerkers. Het EU-gemiddelde op dat gebied is slechts 48 procent.
De onderzoekers vermoeden dat Nederland na een diepe recessie vooral profiteert van de oplevende Duitse economie. De groei in Nederland wordt wel deels beperkt door de bescheiden consumptieve bestedingen en bevroren investeringen. Van de ondervraagde Nederlandse mkb-ers verwacht 35 procent een wereldwijde opleving van de economie in de tweede helft van 2010.