Minister wil school aanpassen op werktijden ouders
In 2011 start een proef waarin basisscholen hun lesuren flexibeler kunnen verdelen over het schooljaar. Flexibele lesuren moeten beter aansluiten bij de praktijk van moderne gezinnen.
Dat heeft minister van Bijsterveldt (OCW) bekend gemaakt.
Nu is het nog zo dat de uren die scholen lesgeven tijdens de vakantieperiode, niet meetellen in het verplicht aantal uren onderwijstijd. Van Bijsterveldt wil bij wijze van experiment een aantal scholen meer ruimte geven om de uren flexibel in te vullen. Wel moeten leerlingen aan het eind van de basisschool de kennis en vaardigheden hebben die de wet voorschrijft.
School tijdens de zomervakantie
Het flexibeler inzetten van lesuren over het jaar heen kan in de praktijk betekenen dat de toekomstige pilotscholen vaker lesgeven tijdens de zomervakantie. De minister wil naar modern basisonderwijs, dat past bij de wensen van moderne gezinnen.
Als ouders en scholen in goed overleg de zomerperiode willen gebruiken voor lessen, is dat mogelijk, mits het ook dat bijdraagt aan de prestaties van leerlingen. Bijkomend voordeel voor ouders kan zijn dat de data van de zomervakantie flexibeler worden.
Wensen van deze tijd
Van Bijsterveldt zal de resultaten van de pilots gebruiken voor meer flexibiliteit in het basisonderwijs. De minister vindt sommige regels en richtlijnen niet meer passen in de moderne tijd. `Ik wil scholen en ouders de mogelijkheid geven om het onderwijs dusdanig te organiseren dat dit past bij de wensen van deze tijd`, meldt Van Bijsterveldt.