Minister Kamp bezweert pensioenpaniek

De pensioenen van 12,6 miljoen werkenden en gepensioneerden dalen de komende 2 jaar met gemiddeld 8,2 procent, blijkt uit geheime memo’s waaruit de Volkskrant publiceerde. Minister Kamp erkent dat de pensioenfondsen ‘in zwaar weer zitten’, maar hij werkt aan een oplossing, bezweert de minister van SZW.

Het gaat nu al jaren slecht met de pensioenfondsen. Door de crisis zijn beleggingen minder waard geworden. Maar hoofdschuldige is -volgens de pensioensector- de lage rente waardoor de berekening voor toekomstige verplichtingen structureel te laag uitpakt. Hierdoor zakt de dekkingsgraad van de fondsen ver onder de gewenste 105 procent.

Grote daling pensioenaanspraken
De Volkskrant wist de hand te leggen op 'strikt vertrouwelijke' ambtelijke memo's van het ministerie van SZW. Daaruit blijkt dat een meerderheid van de pensioenfondsen moet gaan afstempelen om de dekkingsgraad weer op orde te krijgen. Daardoor kan een aanvullend pensioen van 10.000 euro bruto, slinken naar 9.180 euro.

De pensioenkorting raakt gepensioneerden direct, omdat zij per maand minder gestort krijgen. Oudere werknemers die tegen hun pensioen aanzitten, hebben al veel pensioenrechten opgebouwd en worden daarom harder getroffen dan jongeren die tot dusver weinig hebben gespaard. De aanspraken van jongeren slinken wel navenant, maar zij hebben de tijd om te profiteren van –hopelijk- betere tijden.

Pas eind 2012 duidelijkheid
Minister Kamp reageert op de berichten in de Volkskrant dat pensioenfondsen inderdaad ‘in zwaar weer zitten, zoals bijna alle grote financiële instellingen in deze tijd’. Een aantal pensioenfondsen heeft dit voorjaar al aangekondigd in 2013 kortingen op de pensioenuitkeringen te moeten doorvoeren. Maar in welke mate dat nodig is zal blijken aan het eind van dit jaar, aldus de minister.

Volgens Kamp zijn de cijfers in het Volkskrant-artikel gebaseerd op de stand van zaken op 30 juni. Maar het daadwerkelijke meetmoment voor kortingen in 2013, ligt op 31 december 2012 en 'wordt mede bepaald door de stand van de rente en de beurskoersen van dat moment'.

Korting beperken
Samen met de Pensioenfederatie, sociale partners en De Nederlandsche Bank, bekijkt Kamp of er mogelijkheden zijn om de pensioenkorting ‘enigszins te beperken’. Dat kan bijvoorbeeld door de rekenrente anders te bepalen. Daarbij moet de minister schipperen tussen de belangen van oudere en jongere generaties. Half september zal Kamp de Tweede Kamer over de voortgang informeren.

Doorsturen:

Neem een abonnement en download 460 exclusieve vakartikelen en 311 actuele HR-instrumenten!

Wilt u als HR-professional ook niks meer missen op uw vakgebied?