Minder verzuim en beter werk met gemengde teams
Vergrijzing hoeft voor werkgevers geen probleem te zijn. Want wie gemengde teams samenstelt met oudere en jongere werknemers, ziet de productiviteit stijgen terwijl het ziekteverzuim afneemt.
Dat stelt promovendus Franz Josef Gellert in zijn onderzoek naar relaties tussen ouderen en jongeren op de werkvloer. Gellert is senior onderzoeker aan de
Hanze University Groningen, International Business School. Hij promoveert met zijn onderzoek op woensdag 8 september aan de
Universiteit van Tilburg.
Onderzoek leeftijd en veeleisend werk
Met het vooruitzicht dat werknemers vanwege de vergrijzing langer zullen moeten doorwerken, wilde Gellert het van belang de relatie tussen leeftijd en werk nader onderzoeken.
Gellert bekeek daarvoor de invloed van leeftijd op relaties en prestaties in teams die mentaal en fysiek veeleisend werk verrichten, zoals lopende bandwerk en de verzorging van bejaarden. Hij verzamelde daarvoor gegevens in bejaardentehuizen en kleine bedrijven in Duitsland en bij een autofabrikant in Zweden.
Samenwerking tussen oud en jong
Gellert zag dat ouderen beter presteren vanwege hun ervaring. Dit geldt dan vooral in een werkomgeving met een sterk routinematig karakter, zoals lopende band werk. Er werd daar meer geproduceerd en er was minder ziekteverzuim.
Aan de hand van zijn onderzoek adviseert Gellert dat managers bij het samenstellen van teams oudere werknemers met jongeren moeten laten samenwerken.
Ouderen bijscholen
De prestaties gaan verder omhoog door ouderen bij te scholen en met jongeren in een team te plaatsen. Zo wordt kennisuitwisseling beter gestimuleerd.
Dat ouderen niet meer bijgeschoold zouden kunnen worden, klopt niet, stelt Gellert. Persoonlijke groei wordt voor een groot deel bevorderd door het klimaat van de werkomgeving. Als er binnen de organisatie mogelijkheden zijn voor kennisuitwisseling, en als die wordt gestimuleerd, dan kunnen de individuele competenties nog steeds groeien.