Personeelsnet

Minder kans op ongeluk tijdens nachtdienst na ‘powernap’

Werken in de nachtdienst is onnatuurlijk. Onze biologische klok laat dat ook duidelijk merken. Nieuw onderzoek laat zien dat vermoeidheid en de kans op ongelukken afneemt met een 'powernap' van 20 minuten.

Bij de meeste mensen vertelt de biologische klok dat we 's nachts moeten slapen en overdag wakker moeten zijn. Het gevolg is dat werknemers ‘s nachts minder goed presteren en er op lange termijn vaak gezondheidsklachten ontstaan.

Ongevalrisico vermindert 40 procent
Tijdens onderzoek van de Groningse chronobiologe dr. Marijke Gordijn bij het politiekorps Drenthe werden twee manieren getest om de nachtdiensten te verlichten. Bij één manier kregen de politieagenten de mogelijkheid om 20 minuten te slapen; bij de tweede deden ze 20 minuten lichttherapie. De agenten hadden het meest baat bij de 20 minuten slaap.

Het functioneren en welbevinden werden op verschillende manieren gemeten. Bij de powernap verbeterden onder andere de subjectieve mate van slaperigheid en extreme vermoeidheid in de nachtdienst. In theorie zou dit het risico op ongevallen met 40 procent kunnen verlagen. Deze conclusie wordt onderbouwd door het gegeven dat na de powernap 18 procent van de mensen aangaf weggesuft te zijn bij het naar huis rijden na de nachtdienst, tegen 36 procent in dezelfde groep in de controleconditie; een halvering van het risico. De 20 minuten lichtbehandeling leidde niet tot duidelijke verbetering.

Powernap bij begin nachtdienst
Dr. Gordijn pleit er op basis van de onderzoeksresultaten voor om te kijken of het organisatorisch haalbaar is om agenten de gelegenheid te geven tot het doen van een korte powernap in het begin van de nachtdienst en in vervolgonderzoek vervolgens na te gaan of het aantal ongelukken na de nachtdienst werkelijk afneemt en of gezondheid van werknemers die regelmatig in de nachtdienst een powernap mogen doen, op lange termijn verbetert.

Het onderzoek is een samenwerking tussen onderzoekers van de Rijksuniversiteit Groningen en politiekorps Drenthe in opdracht van het programma Politie en Wetenschap.

Neem een abonnement en download meer dan 300 actuele HR-instrumenten

Wilt u als HR-professional ook niks meer missen op uw vakgebied?