De meeste HR-vakgenoten weten dat de fiscaal vrijgestelde kilometervergoeding 19 cent bedraagt, omdat dit bedrag sinds 2006 immers niet meer is gewijzigd. Vakcentrale MHP pleit voor een verhoging naar 24 cent.
Volgens de vakcentrale leggen werknemers ‘al jaren geld toe op de kilometers die ze maken voor de baas’. Gezien de steeds oplopende prijzen aan de pomp zou de kilometervergoeding volgens berekeningen van de MHP eigenlijk vijf cent hoger moeten liggen.
De werknemer die met de auto rijdt, loopt daardoor 5 cent per afgelegde kilometer mis. De gemiddelde werknemer moet hierdoor ruim 350 euro netto per jaar bijleggen, berekent de vakcentrale.
Verhoging naar 24 cent nodig
De laatste wijziging van de fiscaal vrije kilometervergoeding dateert van 2006, toen de vergoeding werd verhoogd van 18 naar 19 cent. In de tussentijd is het autorijden vooral onder invloed van de brandstofprijzen duurder geworden, terwijl de fiscale kilometervergoeding ondertussen niet is aangepast. Volgens berekeningen van de MHP had de kilometervergoeding al 24 cent moeten bedragen als rekening was gehouden met de gestegen brandstofkosten.
In het Catshuis vergadert het kabinet volgens de vakcentrale over verlaging van de fiscaal vrijgestelde kilometervergoeding, maar daar ‘is dus geen enkele aanleiding toe, omdat door het niet indexeren van de kilometervergoeding werknemers nu al geld moeten toeleggen op het woon-werkverkeer’, stelt de MHP.
Werknemers lopen 1 miljard euro mis
Volgens recente gegevens reizen ongeveer 4 miljoen werknemers met de auto. Bij een gemiddelde afstand voor het woon-werkverkeer van 20 kilometer, wordt er door ruim 20 miljard kilometer aan woon-werkverkeer afgelegd. In totaal lopen ze daarmee een bedrag mis van ruim € 1 miljard netto. Als daarnaast 10% van hen ook zakelijk reist (met een gemiddelde van 500 kilometer per maand), komt daar nog een bedrag van € 120 miljoen bij, stelt de MHP.