Met ‘zacht werken’ kun je meer bereiken

Bijna de helft van de werkende Nederlanders (45%) heeft te kampen gehad met een burn-out, of worstelt daar nu mee. Maar werkstress gaat niet altijd over werkomstandigheden, want als werknemer heb je zelf ook regie. In plaats van hard werken, zouden we in moeten zetten op ‘zacht werken’, waardoor je meer bereikt, met meer flow.

Dat laat representatief onderzoek zien, uitgevoerd onder de 534 werkende Nederlanders. Veruit de meeste Nederlanders vinden werk belangrijk voor henzelf en andere mensen. Maar burn-outklachten en fysieke problemen beperken het werkplezier. Vooral jongere werkenden, tot en met 35 jaar oud, worstelen met hard werken.

De positieve kanten van ‘zacht werken’
“Veel onderzoeken gaan over werkdruk en stress,” vertelt opdrachtgever van het onderzoek Dr. Ir. Ellen de Lange-Ros. “Vaak staan de negatieve aspecten van werkdruk en te hard werken centraal, maar er is ook een positieve kant. Werk geeft voldoening, mensen kunnen hun talenten inzetten, dromen realiseren, iets bijdragen. Die aspecten, ik noem dat ‘zacht werken’, zijn belangrijk voor een gezonde werkbalans. Werkstress gaat niet altijd over werkomstandigheden, je hebt zelf ook regie.”

Door je energie bewust in te zetten, kun je meer bereikten, met meer flow. Zo geeft 80% van de werkende beroepsbevolking aan dat ze in staat zijn hun talenten in te zetten in hun werk en voor maar liefst 79% geeft werk een fijn gevoel, terwijl 87% plezier heeft in het werk.

Zombiegedrag en verslavingen
“Naast burn-out en fysieke klachten zijn er meer problemen. Maar liefst 40% van de mensen heeft na het werk regelmatig tot vaak last van zogenaamd zombiegedrag en kleine verslavingen, zoals te lang tv-kijken, of teveel alcohol drinken of snacken. Het is opvallend dat juist hoger opgeleiden hiervan vaker last hebben.”

Beeldschermwerk eist zijn tol. Zo heeft 59% van de werkende Nederlanders rugpijn, nekpijn of stijve spieren, maar liefst 28% heeft wel eens last van hoofdpijn en 26% slaapt slecht vanwege het werk. Ook heeft 20% van de mensen last van extreme vermoeidheid. “Deze cijfers laten zien dat we in het welvarende Nederland anno 2019 volop uitdagingen hebben als het om werk gaat”, zegt De Lange-Ros.

Meer risico’s voor jongere werkenden
Het onderzoek laat verder zien dat werkdruk vooral een probleem is onder werkenden tot en met 35 jaar. Jongeren hebben meer middagdips, zijn vaker moe en uitgeblust en belanden vaker in kleine verslavingen na het werk. Ook hebben jongeren vaker het gevoel dat ze er niets aan kunnen doen dat hun werk energie kost.

Verder geven jongeren vaker aan dat ze niets kunnen doen aan problemen op hun werk die anderen veroorzaken. Daarnaast geeft deze groep vaker aan dat anderen bepalend zijn voor hun energie tijdens hun werk en dat ze daar zelf minder invloed op hebben.

MIS NIKS: Abonneer je op de gratis Personeelsnet-nieuwsbrief

Doorsturen:

Neem een abonnement en download 459 exclusieve vakartikelen en 286 actuele HR-instrumenten!

Wilt u als HR-professional ook niks meer missen op uw vakgebied?