'Meer premie bij flexwerk slecht voor werkgelegenheid'

Werkgevers vinden dat het plan van vakcentrale FNV om een strafheffing op te leggen aan bedrijven met flexwerkers `banen sloopt`. De vakcentrale wil dat werkgevers met veel flexwerkers meer WW-premie gaan betalen.

Vakcentrale FNV vindt het `tijd dat de vervuiler betaalt`. Want voor werkgevers is een tijdelijke kracht aantrekkelijk, omdat die minder kost. Als hij ziek wordt, hoeft de werkgever minder lang loon door te betalen. `De flexwerker heeft minder rechten en een hoger risico op werkloosheid. Al die risico’s worden op de werknemer afgewenteld`, stelt de vakcentrale.

Door de WW-premie te verhogen voor werkgevers met veel flexwerkers worden deze risico’s doorberekend aan de werkgever. De FNV denkt dat dit zorgt voor een financiële prikkel voor werkgevers om eerder een contract voor onbepaalde tijd aan te bieden.

Flexwerk behoudt banen
Volgens werkgeversvoorzitter Hans Biesheuvel zullen veel werknemers helemaal geen baan hebben als er geen flexcontracten bestaan. MKB-Nederland en VNO-NCW vinden dat flexwerk in Nederland goed geregeld is.

De werkgevers wijzen erop dat de vakbeweging zelf aan de basis heeft gestaan van het flexwerk, bijvoorbeeld door in de cao`s aan te dringen op werktijdverkorting en mogelijkheden voor deeltijdwerk. Werkgevers stellen dat hun `flexibele schil` banenverlies tegengaat. Voorbeeld is de diepe crisis van 2008-2009, toen het Nederlandse banenverlies beperkt bleef.

Ontslag is te duur
Werkgevers kiezen ook voor de `flexibele schil` omdat zij de kosten van het ontslagrecht in Nederland nog altijd te hoog vinden. `Die hoge ontslagkosten zijn bovendien ook een drempel om vooral oudere en langdurig werklozen in dienst te nemen`, aldus de werkgevers.

Doorsturen:

Neem een abonnement en download 460 exclusieve vakartikelen en 311 actuele HR-instrumenten!

Wilt u als HR-professional ook niks meer missen op uw vakgebied?