Meer mannen van vijftig dan dertig op de werkvloer

Jonge, mannelijke collega’s op het werk worden langzaamaan schaars. Want bij de mannen zijn er voor het eerst meer werkende vijftigers dan dertigers, meldt het CBS. Vooral de overheid vergrijst.

De gemiddelde leeftijd van de werkzame beroepsbevolking is in 2011 verder opgelopen tot ruim 41 jaar. Begin jaren negentig was dit nog 36 jaar. Tussen 1990 en 2011 is de gemiddelde leeftijd van de werkzame beroepsbevolking met 5 jaar steeds verder gestegen naar 41,2 jaar.

Meer vijftigers dan dertigers
Deze trend gaat gelijk op met de vergrijzing in de samenleving, want ook de bevolking is steeds ouder geworden. Daarnaast is ook de arbeidsparticipatie van 50- tot 65-jarigen fors gegroeid: van 35 procent in 1990 tot 60 procent in 2011. De toename was vooral sterk onder vrouwen.

In 2011 waren er 95 vijftigers werkzaam op 100 werkende dertigers. Begin jaren negentig waren dat er nog maar 42. In die tijd hadden betrekkelijk weinig 50- tot 60-jarige vrouwen een betaalde baan en was de arbeidsparticipatie van mannen van die leeftijd vrij laag, mede als gevolg van gunstige regelingen van vervroegde uittreding.

Ambtenaren worden sneller ouder
In alle bedrijfstakken is de gemiddelde leeftijd tussen 1990 en 2010 opgelopen. Maar de stijging was met 7 jaar het grootst bij het openbaar bestuur en overheidsdiensten. Ook in de zorg, de industrie en de financiële instellingen werden werknemers in doorsnee flink ouder: gemiddeld met 6 jaar.


Gemiddelde leeftijd werkzame beroepsbevolking naar bedrijfstak

Het hoogst was de gemiddelde leeftijd met 44 jaar in de landbouw en visserij, gevolgd door het onderwijs en het openbaar bestuur en overheidsdiensten met een gemiddelde van 43 jaar. Het jongst met ruim 34 jaar waren werkenden in de horeca.

Doorsturen:

Neem een abonnement en download 460 exclusieve vakartikelen en 311 actuele HR-instrumenten!

Wilt u als HR-professional ook niks meer missen op uw vakgebied?