Loonsverhoging hogere ambtenaren blijft achter

Hoger opgeleide werknemers zijn bij de overheid niet altijd goed af. Want tussen 1996 en 2005 is hun salaris gemiddeld met 39 procent gestegen, terwijl de stijging in het bedrijfsleven 58 procent bedroeg.

Dat blijkt uit onderzoek van SEO Economisch Onderzoek. Het onderzoek beschrijft dat de overheid haar loonruimte baseert op de gemiddelde ontwikkeling van cao-lonen in de marktsector. Maar de feitelijke lonen in de marktsector zijn tussen 1996 en 2005 harder gegroeid, vooral vanwege hogere individuele beloningen.

Het achterblijven van de loonontwikkeling betekent volgens de onderzoekers niet dat alle hoogopgeleide ambtenaren slechter betaald worden dan in de markt. Sommige functies werden in het verleden bij de overheid namelijk beter betaald dan in de markt, daar is nu sprake van een inhaalbeweging.

Hoogopgeleide ambtenaren zijn achter geraakt
Omdat de overheid bij de verdeling van haar loonruimte geen onderscheid maakt naar functieniveau, zijn vooral de hoogopgeleiden achterop geraakt. De loonontwikkeling van laagopgeleiden heeft wel gelijke tred gehouden met de marktsector.

Het bedrijfsleven is gewend veel meer bonussen en individuele beloningen te verstrekken. Vooral voor 2000 zijn in de marktsector bovenop het cao-loon meer eenmalige beloningen en periodieken verstrekt dan bij de overheid, vooral aan hoogopgeleide werknemers.

Marktsector betaalt beter
Rond 2000 stegen de lonen van hoogopgeleiden bij de overheid in drie jaar tijd gemiddeld met 17 procent, terwijl de lonen van vergelijkbare werknemers in vergelijkbare functies in de marktsector 28 procent toenamen.

Ook in de periode daarna stegen de lonen in de marktsector harder dan bij de overheid. In negen jaar tijd is de loonontwikkeling van hoogopgeleiden bij overheid daardoor 19 procentpunten achtergebleven: 39 procent tegenover 58 procent.

Onderwijssalarissen meest achtergebleven
In het openbaar bestuur is de achterstand in loonontwikkeling nog beperkt gebleven tot 12 procentpunten (44 procent om 56 procent). De sector onderwijs, waar ruim driekwart van de werknemers hoogopgeleid is, zag haar loonontwikkeling maar liefst 30 procentpunten achterblijven (35 procent om 65 procent).
Doorsturen:

Neem een abonnement en download 460 exclusieve vakartikelen en 311 actuele HR-instrumenten!

Wilt u als HR-professional ook niks meer missen op uw vakgebied?