Lager opgeleide verdient meer bij non-profit
Hoger opgeleiden verdienen meer bij op winst gerichte bedrijven. Lager opgeleiden ontvangen juist meer loon bij non-profitorganisaties. Toch zijn de verschillen niet zo groot, behalve voor directiefuncties. Een directeur verdient in het bedrijfsleven beduidend meer.
Dat blijkt uit de
Beloningsmonitor 2009/2010, een representatief benchmarkonderzoek op basis van meer dan zestigduizend gegevens van salaris- en HR-dienstverlener
ADP, adviesbureau
Berenschot en
Springer Uitgeverij.
Bedrijfsleven betaalt meer
De Beloningsmonitor laat duidelijke verschillen zien tussen profit- en non-profitorganisaties, vooral op directieniveau. Lager personeel (met een salaris rond de 25 duizend euro) verdient bij non-profit organisaties gemiddeld 3 procent meer.
Voor de overige functieniveaus zijn de verdiensten tussen de 2 en 5 procent gunstiger in het bedrijfsleven. Managers verdienen in de non-profit maar 1 procent minder dan hun collega’s bij een bedrijf. Alleen directeuren verdienen beduidend meer in het bedrijfsleven; zij krijgen namelijk 17 procent meer.
Berenschot constateert dat de man-vrouw verschillen over het geheel genomen steeds kleiner worden. Hierbij geldt dat naarmate de functie hoger wordt, de salarisverschillen tussen mannen en vrouwen kleiner zijn.
Bedrijven met minder dan vijftig werknemers bieden minder salaris dan grotere organisaties. Bij een salaris van ongeveer 50 duizend euro kan dat verschil ongeveer 10 procent meer bedragen bij grotere bedrijven. Alleen senior onderzoekers verdienden bij kleine bedrijven een derde meer dan bij grote organisaties.
Verschillen tussen functies
Voor uitvoerend en lager personeel is een commerciële functie niet zo aantrekkelijk. Met een vast jaarsalaris van 26.297 euro verdienen zij 14 procent minder dan gemiddeld. Een beginnend redacteur ontvangt juist 23 procent meer dan het gemiddelde.
Ook in het middenkader verschillen de salarissen per functiegroep aanzienlijk. Personeel werkzaam bij Administration, Support & Facilities, zoals Facilitymanagers, zit met een jaarsalaris van 40.944 euro bijna 14 procent onder het gemiddelde voor hun functieniveau. Voor het middenkader wordt een betrekking op een afdeling Research & Development het best betaald. Met een salaris van 58.408 euro verdienen zij bijna 23 procent meer dan gemiddeld.
Op managementniveau zijn de grootste verschillen te zien tussen de functiegroepen ICT en Legal. ICT-managers verdienen bijna 7 procent minder dan gemiddeld. Managers en hoger kader op de afdeling Legal verdienen met 90.059 euro ruim 12 procent boven het gemiddelde.
Bonussen en leaseauto’s
Ook tussen variabele beloningen bestaan flinke verschillen. Uitvoerende ICT-ers ontvangen met bijna 15 procent van hun vaste jaarsalaris de hoogste bonus. Medewerkers Research & Development krijgen met nog geen 2 procent de laagste bonus. Managers die bij Corporate Affairs werken, hebben een bonus van gemiddeld 11 procent in het vooruitzicht, terwijl managers bij Research & Development het met een bonus van 4 procent moeten doen.
Leaseauto’s komen het meest voor bij functies binnen Corporate Affairs (20 procent), ICT (11 procent) en Sales (10 procent). Hoewel slechts 4 procent van de medewerkers op de afdeling Research & Development een leaseauto rijdt, is de cataloguswaarde daar met 32.9000 euro wel het hoogst. Een flink verschil met de leaseauto van medewerkers Support & Facilities, namelijk 24.600 euro.