Werknemers die stress ervaren door hun werk hebben 23% meer kans op een hartinfarct. Werkdruk aanpakken is belangrijk, maar stoppen met roken en meer bewegen helpt beter om hartklachten te voorkomen.
Dit zijn resultaten van een onderzoek onder bijna 200.000 werkenden uit zeven Europese lidstaten, dat op 14 september is gepubliceerd in vakblad The Lancet. De uitkomsten voor Nederland zijn vergelijkbaar met die van andere landen stelt TNO, dat het Nederlandse deel van het onderzoek uitvoerde.
Veel taken, weinig regelruimte
In het onderzoek zijn gegevens uit België, Denemarken, Finland, Frankrijk, Zwitserland, Groot Brittannië en Nederland meegenomen. De gegevens beslaan de periode van 1985 tot 2006. Gemiddeld zijn de werkenden 7,5 jaar gevolgd.
Of er sprake was van werkdruk, konden de respondenten zelf aangeven. Werkdruk werd daarbij gedefinieerd als ‘de combinatie van veel taakeisen en weinig regelruimte’. In de studie werd onderzocht of die zelf-gerapporteerde werkdruk een ziekenhuisopname of overlijden door een hart- of vaatziekte voorspelt.
Preventie kan hartziekten voorkomen
Het hogere risico van 23 procent als gevolg van werkdruk, staat los van het effect van andere risico’s voor het krijgen van een hartinfarct zoals leeftijd, geslacht, sociaal economische status en leefstijl.
De auteurs verwachten wel dat preventie van werkdruk hart- en vaatziekten kan voorkomen, maar dat het effect daarvan kleiner zal zijn dan de aanpak van meer bekende risico’s zoals roken en weinig lichaamsbeweging.