Kwaliteit blijft knelpunt in kinderopvang

De helft van de kinderopvangmedewerkers staat nog steeds te vaak alleen voor de groep, blijkt uit een enquête van Abvakabo FNV. De bond ziet wel een verbetering, maar wil dat de branche serieuzer werk maakt van kwaliteit.

De enquête is gehouden onder bezoekers van de beurs Kindvak in november 2011. De resultaten zijn vergeleken met enquêtes die gehouden zijn in 2009 en 2010. Opvallend is dat respondenten nog steeds aangeven dat een betere screening van medewerkers nodig is om de kwaliteit te verbeteren en de veiligheid van kinderen te waarborgen.

Alleen voor de groep
Iets meer dan de helft (51 procent) van de respondenten geeft aan nog regelmatig alleen op een groep te staan met meer dan het aantal toegestane kinderen. In 2009 was dit 58 procent en in 2010 56 procent.

In de zogenaamde ‘verboden uren’, wanneer de bemensing op volle sterkte moet zijn, staat toch nog 24 procent van de pedagogisch medewerkers soms alleen op de groep in de ochtend. Voor de middaguren is dit percentage 22 procent. Hier is wel een aanmerkelijke verbetering te zien ten opzichte van voorgaande jaren.

Kwaliteitseisen stellen
Dit jaar heeft Abvakabo FNV ook gevraagd naar de grootte van de groepen, omdat de bond steeds vaker signalen ontvangt over structureel te veel kinderen. Hoewel 81 procent van de respondenten aangeeft dat de maximale groepsgrootte in orde is, zegt 14 procent dat die regelmatig wordt overschreden.

De vakbond vraagt Minster Kamp om de regie te voeren over de kwaliteit door kwaliteitsregels beter vast te stellen en te verankeren. Verder pleit Abvakabo FNV ervoor om pedagogisch medewerkers te betrekken bij de Integrale Kwaliteitsagenda van de brancheorganisatie. Als er rotte appels tussen de kinderopvangcentra zitten, zou de branche die eerder moeten royeren. Dat is tot op heden, voor zover bij Abvakabo FNV bekend, nog nooit gebeurd.

Doorsturen:

Neem een abonnement en download 460 exclusieve vakartikelen en 311 actuele HR-instrumenten!

Wilt u als HR-professional ook niks meer missen op uw vakgebied?