Kopje koffie voor werknemer blijft onbelast

Staatssecretaris De Jager van Financiën past de nieuwe werkkostenregeling aan, na protest van de werkgevers. De regeling moet (onbelaste) vergoedingen aan werknemers eenvoudiger maken. Maar of dat echt zo is, valt nog te bezien.

Het plan van De Jager zet het mes in de huidige 29 regelingen voor vergoedingen aan werknemers. Deze worden vervangen door de mogelijkheid om een klein deel van de loonsom onbelast aan vergoedingen en verstrekkingen te geven aan het personeel. Boven dit forfait, betaalt de werkgever 80 procent eindheffing over de tegemoetkomingen.

MKB-Nederland en VNO-NCW hebben grote bezwaren tegen het voorstel van de werkkostenregeling. De werkgevers vinden dat het hiermee juist lastiger wordt om vergoedingen en verstrekkingen vrijwel onbelast te geven.

Werkgever mag kiezen
Volgens de staatssecretaris zorgt de nieuwe regeling wel degelijk voor minder administratieve lasten voor werkgevers. De Jager wijst er op dat hij ouplacementkosten, alle zakelijke verhuiskosten en het rentevoordeel op hypothecaire leningen buiten het algemeen forfait zal laten.

Toch wijzigt De Jager de regeling, nog voordat deze in de Tweede Kamer is behandeld. In het nieuwe voorstel wordt het forfait (het deel van de loonsom waarover de werkgever onbelast vergoedingen mag geven) verlaagd naar 1,4% in plaats van 1,5%.

Werkgever mag kiezen
Omdat voor werkgevers niet duidelijk is wat de uiteindelijke financiële gevolgen zijn van de nieuwe regeling, mogen zij kiezen wanneer ze de nieuwe regels zullen hanteren. Werkgevers kunnen in de jaren 2011, 2012 en 2013 aangeven dat zij nog gebruik willen maken van de oude regels. In 2013 zal de regeling geëvalueerd worden. Hieruit moet blijken of de lastenregeling neutraal is.

Werkgeversorganisaties MKB-nederland en VNO-NCW steunen het nieuwe voorstel nu, maar willen nog wel meepraten over verdere invulling van de regeling.

Kopje koffie blijft gratis
De staatssecretaris heeft een brief naar de Tweede Kamer gestuurd, waarin hij de wijzigingen op zijn eerdere voorstel uit de doeken doet. Bij de brief zit een lijst met verstrekkingen en vergoedingen (zie onder dit artikel) waarin staat welke posten binnen het forfait vallen en welke daarbuiten blijven. Zo blijven de openbaar vervoervergoeding, het mobieltje en het kopje koffie op het werk buiten het forfait.

De plannen van De Jager moeten nog door het parlement worden behandeld en zullen dus nog wel wat wijzigingen ondergaan. Daarmee groeit de vrees dat de regeling voor vergoedingen niet echt eenvoudiger wordt. Zeker niet wie de lijst van De Jager bekijkt en daarop al de nodige uitzonderingen ziet staan (zie bijlage onder dit artikel).
Doorsturen:

Neem een abonnement en download 460 exclusieve vakartikelen en 311 actuele HR-instrumenten!

Wilt u als HR-professional ook niks meer missen op uw vakgebied?