Kandidaat afwijzen vanwege uiterlijk is niet verboden

Een fotootje bij een CV is tegenwoordig heel normaal. En als we een leverancier van sollicitatievideo's mogen geloven, zijn videopresentaties van kandidaten heel gewild bij werkgevers. Maar wat betekent dit voor sollicitanten die niet slagen voor zo'n screentest? Bijvoorbeeld omdat ze niet (helemaal) voldoen aan de gangbare normen voor een mooi uiterlijk.

Of we het willen of niet: het uiterlijk lijkt steeds belangrijker te worden tijdens het sollicitatieproces. Niet alleen omdat beeld steeds vaker wordt gebruikt bij de eerste presentatie van een kandidaat. Zelfs sollicitanten die geen foto of video meesturen, kunnen uit de sollicitatieprocedure vallen als de recruiter de moeite neemt om even te googlen op de naam van de kandidaat.
En uit wetenschappelijk onderzoek weten we inmiddels dat mooie mensen op het werk een streepje voor hebben.

Te lelijk
Vandaag heeft de Telegraaf een interessant verhaal over kandidaten die vanwege hun uiterlijk worden afgewezen voor een vacature: 'Sorry, je bent te lelijk'. De krant geeft voorbeelden van vrouwen die een baan in een winkel niet kregen omdat ze "te dik" of te "lelijk" waren in de ogen van de werkgever.

Discriminatie
Enkele kandidaten hebben over dit soort afwijzingen klachten ingediend bij een anti-discriminatiebureau. Maar wat blijkt? Het anti-discriminatiebureau kan niks ondernemen tegen discriminatie op uiterlijk.
"We hebben onderzoek gedaan, maar moesten concluderen dat de winkel een eigen keuze mag maken wat betreft het personeel dat ze aanstellen. Dik of dun en mooi of lelijk zijn geen discriminatiegronden", aldus een medewerker in de Telegraaf.

Gelijke behandeling
Hoe zit dat precies? Het antwoord op deze vraag is te vinden in de online Werving & Selectiegids van de Commissie Gelijke Behandeling.
Volgens de wet gelijke behandeling mag geen onderscheid worden gemaakt op basis van:

    • afkomst (ras) en nationaliteit
    • godsdienst en levensovertuiging
    • geslacht
    • leeftijd
    • burgerlijke staat
    • politieke overtuiging
    • handicap en chronische ziekte
    • hetero of homoseksuele gerichtheid
    • vast of tijdelijk arbeidscontract
    • voltijd of deeltijd werken.


Werkgevers mogen kandidaten niet weigeren op basis van één van de bovenstaande kenmerken.

Tenzij het gaat om leeftijd, geslacht of afkomst, kunnen werkgevers een sollicitant gewoon afwijzen vanwege het uiterlijk of "persoonlijkheid en uitstraling", zoals de Commissie Gelijke Behandeling het omfloerst noemt.

Prada
Eén troost voor de niet-modellen onder ons: als je éénmaal werkt, kan een werkgever je niet zomaar ontslaan omdat je uiterlijk hem niet (meer) aanstaat, zoals gebeurde met Japanse werknemers van het modehuis Prada.

Ook via Twitter kun je Personeelslog volgen: Twitter.com/Personeelslog.

Doorsturen:

Neem een abonnement en download 452 exclusieve vakartikelen en 281 actuele HR-instrumenten!

Wilt u als HR-professional ook niks meer missen op uw vakgebied?