Kabinet: sociale offers en langer werken voor schatkist

Maatregelen zijn `onnodig en oneerlijk`, vindt FNV.

Het kabinet verkent in een notitie van minister Donner (SZW) de maatregelen die in de toekomst nodig zijn om de overheidsfinanciën op orde te houden. Die maatregelen kunnen flinke sociale gevolgen hebben. Zoals het verhogen van de AOW-leeftijd, het verplicht langer in dienst houden van mensen in zware beroepen en eventuele ingrepen in pensioenen. Vakbond FNV stelt dat het kabinet ‘het nu wel heel erg bont maakt’.

Volgens de notitie komt de verzorgingsstaat onder druk te staan doordat er meer ouderen komen en tegelijk ook minder jongeren. Op het hoogtepunt van de vergrijzing staan tegenover elke AOW-gerechtigde twee werkenden, dat waren er ooit zes. Nu we in een economische crisis verkeren, wil het kabinet beslissen over maatregelen die de collectieve voorzieningen ook op lange termijn op peil houden.

Verhogen AOW-leeftijd
Het kabinet denkt na over de verhoging van de AOW-leeftijd, in ieder geval naar 67 jaar. Dat kan bijvoorbeeld door de pensioenleeftijd te koppelen aan de levensverwachting en / of het arbeidsverleden.

De invoering kan door ieder jaar een AOW-maand bij te plussen, of door een invoering met verschillende snelheden. Ouderen voor hun pensioendatum worden dan ontzien, terwijl ‘jongere ouderen’ wel pas later met pensioen mogen.

Zware beroepen
Tegenstanders van latere pensionering wijzen vaak op mensen met zware beroepen, die nu al voor hun pensioen opgebrand zijn. Het kabinet legt dit probleem nu op het bordje van werkgevers en vakbonden. Zij worden samen verantwoordelijk dat mensen niet voortijdig verslijten.

Door deze werknemers eerder te herplaatsen, kunnen zij ook op een latere leeftijd met pensioen dan nu het geval is. Ook hier wil het kabinet ouderen in zware beroepen die al snel met pensioen gaan, wel ontzien.

FNV: geen vertrouwen
In een eerste reactie stelt FNV-bestuurder Wilna Wind dat ‘het kabinet het wel heel erg bont maakt’. Volgens Wind denkt het kabinet niet alleen aan het verhogen van de AOW-leeftijd naar 67, maar worden ook gelijkertijd de pensioenen van mensen aangepakt.

Daarnaast dreigt het kabinet, wanneer sociale partners niet doen wat het kabinet zegt, cao's niet meer algemeen verbindend te verklaren. Verder wekt het kabinet volgens Wind de suggestie dat zelfs nog verdere ophoging dan 67 jaar een optie is. Bovendien neemt het kabinet de belofte om zelf te komen met een regeling voor zware beroepen terug.

Onnodig en oneerlijk
De bezuiniging op de AOW die minister Donner voorstelt om reparatie van de economische crisis te betalen, is volgens de FNV ‘onnodig en oneerlijk’. Er zijn vele alternatieven mogelijk die de lasten wel eerlijk verdelen. Volgens de FNV zijn er andere bezuinigingen mogelijk, waarbij de sterkste schouders de zwaarste lasten dragen.
Doorsturen:

Neem een abonnement en download 460 exclusieve vakartikelen en 311 actuele HR-instrumenten!

Wilt u als HR-professional ook niks meer missen op uw vakgebied?