Kabinet pakt topinkomens aan via werkgever
`Riskant voor vestigingsklimaat`, vinden werkgevers
Het kabinet gaat belasting heffen bij de werkgever als die overmatige inkomens en vertrekvergoedingen uitbetaalt. De fiscale ingrepen vormen ‘een risico voor het Nederlandse vestigingsklimaat voor hoofdkantoren’, vindt werkgeversorganisatie
VNO-NCW.
Het kabinet denkt dat bedrijven nog steeds goede bestuurders kunnen blijven aantrekken en behouden. Goede prestaties mogen ook goed worden beloond, maar uitwassen op het gebied van topbeloningen worden ontmoedigd, stelt het kabinet.
Maatregelen topinkomens
Het kabinet heeft een pakket aan fiscale maatregelen goedgekeurd, die vooral de werkgever belasten:
de werkgever moet 15% belasting afdragen over de pensioenpremie en de pensioenopbouw als het pensioen hoger is dan 500.000 euro
er komt een werkgeversheffing van 30% op excessieve vertrekvergoedingen van werknemers met een hoger jaarloon dan 500.000 euro. Als de werknemer een hoger jaarloon heeft, mag het bedrag van dat jaarloon wel onbelast worden meegegeven.
de winst van private equity-managers (bij investeringen in niet-beursgenoteerde ondernemingen), wordt zwaarder belast
Bestuurders die persoonlijk profiteren van een overname, mogen zich niet meer met de overname bemoeien.
Zorgvuldig bestuur
Werkgeversorganisatie VNO-NCW wijst erop dat de maatregelen het Nederlandse vestigingsklimaat negatief kunnen beïnvloeden. Volgens de werkgevers houden Nederlandse ondernemingen zich goed aan de ‘Code Tabaksblat’ voor zorgvuldig bestuur. Bovendien wijken de beloningen van bestuurders in Nederland niet af van die in andere Europese landen.
De organisatie vindt dan ook dat het beloningsbeleid een zaak is van de commissarissen en aandeelhouders van de onderneming.