Investeringen in HR blijven, maar kosten tellen zwaar

Hoewel sommige organisaties hun uitgaven verlagen, schrappen ondernemingen niet langer uitgaven voor HR. Geld gaat naar technologie om talent te ontwikkelen en te werven.

Ondanks de economische crisis, blijven de meeste organisaties investeren in technologische HR-oplossingen, vooral om talent- en performance management te ondersteunen. Maar bedrijven letten sterk op de kosten en eisen van de HR-functie dat deze vernieuwt en tegelijk kosten bespaart. Bijvoorbeeld door het inrichten van shared services voor HR. Dat blijkt uit een recente HR Service Delivery Survey van HR-adviesbureau Towers Perrin bij 330 wereldwijd opererende organisaties.

Uit het onderzoek blijkt dat ruim één op de vijf bedrijven van plan is om dit jaar de uitgaven voor HR-technologie te verhogen. Een meerderheid van 43 procent is van plan investeringen daarvoor op hetzelfde niveau te houden, terwijl 36 procent de budgetten voor E-HRM verlaagt.

Investeren in HR
Hoewel sommige organisaties hun uitgaven dus verlagen, merkt Towers Perrin dat ondernemingen niet langer eenvoudig de uitgaven voor HR schrappen, als het even tegen zit. In plaats daarvan, zien ze HR als strategische partner die kan helpen om zorgvuldig te snijden in de organisatie.

Bovendien is de HR-afdeling belangrijk voor toekomstig succes. Bijvoorbeeld door pro-actief talentmanagement, personeelsplanning en het verwezenlijken van groei op de langere termijn. Voor deze onderwerpen zien bedrijven een bewezen waarde in E-HRM en HR-technologie. Daarom zijn ze ook bereid om daarvoor de investeringen te doen die nodig zijn.

Geen blanco cheque
Ondanks de bereidheid om in HR-systemen te investeren, krijgen HR-managers geen blanco cheque. Uit kostenoverwegingen besluiten organisaties vaker om processen te stroomlijnen en daarbij gebruik te maken van bestaande systemen.

Als er al upgrades worden aangeschaft, moeten die vooral aansluiten bij het financiële systeem van de organisatie, zodat er meer integratie komt tussen de doelstellingen van de onderneming en de HR-prioriteiten.

Talent- en performance management systemen staan bovenaan de verlanglijstjes van de ondervraagde HR-professionals. Juist deze systemen kunnen helpen om gewenste talenten voor de organisatie aan te werven, en om employment en personeelsplanning te ondersteunen. Dit zijn bij uitstek onderwerpen die de organisatie naar een nieuwe toekomst kunnen helpen.

Meer HR shared services
Nu alles nog efficiënter moet, willen organisaties beter gebruik maken van gecentraliseerde structuren en shared services (waarbij managers en medewerkers veel zelf regelen via een online HR-portal). Maar ook kostenbesparing door HR-outsourcing blijft in beeld.

Volgens de onderzochte bedrijven:

 Maakt meer dan 70% gebruik van shared services bij het leveren van HR-diensten.

 Heeft maar 12% zijn HR-taken grootschalig ge-outsourced.

 Zijn er bij twee derde (64%) van de bedrijven geen plannen om de HR-structuur te veranderen in de komende 18 maanden. De bedrijven die wel van plan zijn om wijzigingen in hun HR-structuur aan te brengen, gaan shared services voor HR invoeren of uitbreiden.

Doorsturen:

Neem een abonnement en download 452 exclusieve vakartikelen en 281 actuele HR-instrumenten!

Wilt u als HR-professional ook niks meer missen op uw vakgebied?