Internationale studenten kunnen Nederlandse onderwijsvacatures invullen

De krapte op de arbeidsmarkt laat zich al jaren zien in het onderwijs, want het blijft erg lastig om gekwalificeerde leraren te vinden. Een oplossing kan zijn om internationale afgestudeerden onderwijsvacatures in te laten vullen. Want juist afgestudeerde buitenlandse studenten met een onderwijsbevoegdheid, blijven langer in ons land wonen.

Dat blijkt uit onderzoek van Nuffic, de Nederlandse organisatie voor internationalisering in onderwijs,  uitgevoerd in 2022.

Hoge kans dat onderwijsstudenten hier blijven
Het onderzoek toont aan dat internationale studenten van onderwijsopleidingen een opmerkelijk hoge kans hebben om in Nederland te blijven. Maar liefst 84 procent van de wo-afgestudeerden en 54 procent van de hbo-afgestudeerden woont vijf jaar na afronding van hun studie nog steeds in Nederland. Dit is aanzienlijk hoger dan bij andere studierichtingen.

De wens om na het afstuderen in Nederland te blijven is sterk aanwezig onder internationale studenten. Echter, het vinden van passend werk en de Nederlandse taaleisen vormen vaak nog wel struikelblokken. Dit suggereert dat er kansen liggen voor zowel onderwijsinstellingen als werkgevers om deze barrières te verlagen.

Kansen voor het (tweetalig) onderwijs
In het primair en middelbaar onderwijs bestaan er mogelijkheden om een deel van de lessen in het Engels te verzorgen. Denk aan tweetalig primair onderwijs (tpo) en tweetalig onderwijs (tto) op middelbare scholen. Deze benadering past goed bij de vaardigheden van veel internationale afgestudeerden en kan bijdragen aan het invullen van de huidige onderwijsvacatures.

Internationale afgestudeerden kunnen dus een belangrijke rol spelen in het oplossen van het tekort aan onderwijspersoneel. Door de juiste acties en ondersteuning van onderwijsinstellingen, scholen en de Nederlandse overheid, kan de kans dat deze groep hier blijft verder worden verhoogd. Dit zou niet alleen positieve gevolgen hebben voor de onderwijssector, maar ook voor de Nederlandse kenniseconomie en de staatskas, stelt Nuffic.

MIS NIKS MEER: Schrijf je hier in voor de gratis HR-nieuwsbrief

 

Doorsturen:

Neem een abonnement en download 452 exclusieve vakartikelen en 281 actuele HR-instrumenten!

Wilt u als HR-professional ook niks meer missen op uw vakgebied?