Innovatieraad moet kenniseconomie redden
Nederland is afgezakt in de ranglijst van kenniseconomieën. Daarom willen werkgevers en universiteiten een Innovatieraad instellen, zonder de bemoeienis van allerlei ministeries.
Ons land moet weer terug naar de wereldtop van kenniseconomieën, vinden werkgeversorganisaties
MKB-Nederland, VNO-NCW en diverse kennisinstellingen. Ze willen beter gaan samenwerken aan een ‘masterplan’ en pleiten voor de oprichting van een
Kennis- en Innovatieraad.
Om in de top 5 van wereldwijde kenniseconomieën te komen is als eerste een nationale, langlopende en strategische agenda van belang. Het zwaartepunt moet daarbij liggen op wetenschaps- en innovatiebeleid. Nederland moet de punten waar zij goed in is, de sleutelgebieden, nog sterker maken.
Kennis- en Innovatieraad
MKB-Nederland en VNO-NCW vinden ook de oprichting van een Kennis- en Innovatieraad zeer wenselijk. Bedrijfsleven en de kenniswereld komen hierin samen. Zo kan er zoveel mogelijk rendement worden gehaald uit investeringen in onderzoek en innovatie.
De werkgevers vinden de deelname van ministeries in de Innovatieraad niet nodig. Die deden nog wel mee met het opgeheven
Innovatieplatform, maar daarmee zijn vooral slechte ervaringen opgedaan.
Hou het eenvoudig
Voorwaarde voor succes is volgens de werkgevers dat de raad een serieuze adviesfunctie krijgt in alle gevallen dat de overheid praat over de besteding van geld bestemd voor innovatie. Ook moet de financiering van onderzoek eenvoudig, transparant, efficiënt, effectief en controleerbaar zijn.
Alleen dat kan al leiden tot schaalvergroting en een betere afstemming tussen bedrijven en kennisinstellingen. Zeker wanneer er duidelijker wordt ingezet op verdere samenwerking van universiteiten en op bundeling van onderzoek, denken de initiatiefnemers.