Personeelsnet

HR-professional denkt niet dat computer de juiste kandidaat kan selecteren

Recruiters gebruiken software om de juiste kandidaten te vinden en cv’s van sollicitanten te selecteren. Maar de werving en selectie van personeel blijft verder toch echt mensenwerk, denkt 7 van de 8 Nederlanders. Ook 92 procent van de HR-professionals denkt dat software de mens niet kan vervangen om te bepalen of een kandidaat geschikt is.

Dit zijn resultaten van een onderzoek dat Brunel uitvoerde onder 998 sollicitanten.

Hrm’ers willen sollicitant echt ontmoeten
Acht op de tien HR-professionals vindt dat een online sollicitatie het sollicitatiegesprek niet kan vervangen. Ook denkt 92 procent dat algoritmes alleen niet kunnen bepalen of een kandidaat geschikt is voor een functie. HR-professionals hechten dus nog veel waarde aan de menselijke kant van het sollicitatieproces. Volgens 94 procent van hen is het noodzakelijk om een sollicitant ‘in het echt’ te ontmoeten.

Volgens Stefano van der Sant, Talent Acquisition Manager bij Brunel, is het logisch dat hrm’ers niet geloven in online solliciteren en de groeiende rol van algoritmes. Hij denkt dat HR-professionals vooral bang zijn dat de algoritmes “gevolgen kunnen hebben voor de inhoud van hun baan."

Sollicitant wil best op bezoek bij aanstaande werkgever
Voorlopig maakt de fysieke sollicitatie bij de meeste bedrijven nog onderdeel uit van het sollicitatieproces. Het lijkt erop dat de meeste sollicitanten hier geen problemen mee hebben.

Zo zegt meer dan de helft van de ondervraagden (52 procent) niet gespannen te zijn voor een sollicitatiegesprek. Onder vijftigplussers ligt dit zelfs op 63 procent. Zeven op de tien ondervraagden vindt het zelfs leuk om te solliciteren bij de mogelijke aanstaande werkgever.

Nederlander heeft wel vertrouwen in online solliciteren
Drie op de vijf Nederlanders, gaat er overigens vanuit dat hun kennis bij een online sollicitatie goed wordt ingeschat. Onder vrouwen ligt dit percentage zelfs op 70 procent. IT’ers zijn de grootste voorstanders van de online sollicitatie. Toch vindt maar bijna een derde van hen, dat deze de ‘ouderwetse’ sollicitatie prima kan vervangen.

Stefano van der Sant denkt dat “algoritmes in de toekomst het sollicitatieproces in de meeste sectoren over zullen nemen. Maar in bepaalde beroepsgroepen, zoals de zorg en de luchtvaart, zal het fysieke gesprek altijd een belangrijk onderdeel blijven."

MIS NIKS: Abonneer je op de gratis Personeelsnet-nieuwsbrief

Neem een abonnement en download meer dan 300 actuele HR-instrumenten

Wilt u als HR-professional ook niks meer missen op uw vakgebied?