HR in de troonrede van 2017

De economie bloeit, maar nog niet iedereen profiteert daar van mee. Dat staat in de Troonrede die Koning Willem Alexander op Prinsjesdag 19 september 2017 uitsprak. Nederland floreert in een internationale omgeving, maar moet ook oog houden voor mensen die daar niet zomaar aan kunnen meedoen. Hier leest u de punten die van belang zijn voor HR-professionals.

Het afscheid nemende kabinet, kijkt in deze laatste Troonrede vaak over de grens. De orkaan op St. Maarten, de aanslagen in Europa, maar ook de haperende samenwerking en de Brexit vormen een zorgelijk decor voor de uitbundige groei van de Nederlandse economie.

Meer mensen moeten welvaart voelen
Het kabinet ziet veel positieve ontwikkelingen: Meer mensen hebben een baan en kopen een huis. Ondernemers investeren meer. De economie is opgebloeid en de schatkist zit vol. Dit jaar en volgend jaar is de verwachte groei 3,3 en 2,5 procent. Veel relevante seinen staan op groen: de export, consumptie en bedrijfsinvesteringen groeien.

Toch merkt niet iedereen de economische groei voldoende in het dagelijks leven, stelt het kabinet. Het is daarom belangrijk dat meer mensen gaan profiteren van de economische voorspoed.

Koopkracht voor iedereen op peil
Een baan maakt een groot verschil in het leven van mensen. Daarom is het zo positief dat steeds meer mensen betaald werk hebben, stelt het kabinet. De werkloosheid daalt naar 4,3 procent in 2018.

Maar hoe goed alle cijfers en prognoses ook zijn, niet iedereen profiteert daarvan. Er zijn nog steeds mensen die moeite hebben om iedere maand de huur te betalen en rond te komen of die zich zorgen maken over hun baanzekerheid. Daarom is het belangrijk dat de koopkracht van alle groepen, ook sociale minima en ouderen, behouden blijft in 2018.

Kansen en bedreigingen door globalisering
De internationale verwevenheid van ons land is vaak verrijkend, vindt het kabinet. We staan wereldwijd in contact via sociale media. En we verdienen een groot deel van ons geld over de grens. Globalisering is een gegeven waarop we als land moeten inspelen. Veel Nederlanders plukken er de vruchten van.

Maar dat geldt niet voor iedereen en niet op alle terreinen. Zo moeten mensen steeds vaker concurreren met werknemers uit andere landen, waarbij soms niet voor iedereen dezelfde spelregels gelden of worden gehanteerd.

Meer geld voor leraren en ouderenzorg
Goed onderwijs is belangrijk en leraren verdienen waardering. De regering maakt 270 miljoen euro vrij voor de verbetering van arbeidsvoorwaarden in het primair onderwijs.

Voor goede verpleeghuiszorg is meer personeel nodig. Om te voldoen aan de normen voor kwaliteit in verpleeghuizen, wordt in 2018 een eerste stap gezet met een budgetverhoging van 435 miljoen euro.

Samenwerken in de politiek
Het afzwaaiende kabinet voelt een permanente opdracht om te werken aan groei en een beter leven voor iedereen die in ons land woont. Het programma van het volgend kabinet zal bepalend zijn voor het parlementaire werk. Het huidige kabinet, roept het parlement op om samen te werken met het nieuwe kabinet.

MIS NIKS: Abonneer je op de gratis Personeelsnet-nieuwsbrief

 

 

Doorsturen:

Neem een abonnement en download 452 exclusieve vakartikelen en 281 actuele HR-instrumenten!

Wilt u als HR-professional ook niks meer missen op uw vakgebied?