HR-afdeling kan kennistekort niet oplossen
Organisaties doen te weinig om het dreigende kennistekort op de arbeidsmarkt het hoofd te bieden. Directies denken dat hun HR-afdeling het wel regelt, maar daar ontbreekt vaak het instrumentarium om dingen te veranderen.
Dat stelt Ard van der Hoeven, kantoormanager van
Yacht Groningen. Volgens Van der Hoeven is de situatie in de Noordelijke provincies `echt urgent`, want het tekort aan hoogopgeleide professionals loopt daar door de vergrijzing, ontgroening en internationalisering van de arbeidsmarkt in rap tempo op. Van der Hoeven pleit daarom voor `meer flexibiliteit en wendbaarheid in organisaties`.
HR afdeling regelt het niet
Uit onderzoek van Yacht uit 2010 blijkt dat ruim 90% van alle organisaties het dreigende kennistekort wel onderkent. Maar `veel directies en bestuurders leven in de veronderstelling dat hun HR-afdeling het wel regelt, terwijl uit ons onderzoek blijkt dat daar vaak het instrumentarium ontbreekt om dingen te veranderen`.
Nu de crisis afloopt, is het voor organisaties `de hoogste tijd in te zien dat het niet kunnen beschikken over de juiste mensen met de juiste kennis het grootste risico voor de nabije toekomst is`.
Bedrijfstakken koppelen
Van der Hoeven stelt dat de industriële sector bewijst dat flexibilisering niet alleen een oplossing is voor kostenverlaging, maar ook voor het verhogen van de productiviteit en het inhuren van de benodigde kennis.
`Dus niet alleen in- en outsourcen op het juiste moment, maar ook het delen van kennis met andere partijen. Ik zie mogelijkheden om Noordelijke ondernemingen uit verschillende bedrijfstakken aan elkaar te koppelen, die vervolgens hun kennis delen`, stelt Van der Hoeven.
Zelf talent opleiden
Verder ziet Van der Hoeven een trend op de arbeidsmarkt om minder gekwalificeerd personeel aan te nemen en dat zelf goed op te leiden. Ook kunnen nieuwe doelgroepen worden aangeboord door kennis te zoeken op plekken waar je het voorheen niet zocht.