HR-adviseur moet voordelen van de pensioenregeling beter uitleggen

Acht van de tien Nederlanders willen zich beter verdiepen in hun pensioen, maar in de praktijk doen ze dit niet. Hoewel pensioen voor veel mensen de meest waardevolle arbeidsvoorwaarde is, stelt tweederde in sollicitatiegesprekken geen vragen over de pensioenregeling. Mensen denken vaak pas na over hun pensioen als ze in het laatste deel van hun loopbaan zitten, maar dan is het te laat om een tegenvallend pensioen nog te compenseren.

Recent onderzoek van de Pensioenfederatie werpt licht op een zorgwekkend fenomeen: de meerderheid van de Nederlandse werknemers heeft een gebrek aan kennis en interesse in hun pensioenregelingen. Hoog tijd dus, dat HR-adviseurs het pensioenbewustzijn op de werkvloer vergroten.

5 PUNTEN UIT HET ONDERZOEK OVER PENSIOENEN VOR DE HR-ADVISEUR

Onderbenut gespreksonderwerp: Tweederde van de sollicitanten brengt het onderwerp pensioenregeling niet eens ter sprake tijdens een sollicitatiegesprek. Als HR-adviseur is het belangrijk om potentiële werknemers te informeren over de pensioenregeling en het als een sterke arbeidsvoorwaarde te presenteren.

Kennisachterstand: Acht van de tien (81%) van de respondenten erkent dat zij zich meer in hun pensioen moeten verdiepen. HR-professionals zouden dit bewustzijn kunnen verhogen door educatieve sessies en middelen aan te bieden om werknemers te helpen hun pensioen beter te begrijpen.

Financiële onzekerheid: Tweederde (65%) weet niet wat hun financiële situatie zal zijn na hun pensionering. Transparantie in pensioenplannen en het bieden van rekenhulpen en tools zoals de Pensioenchecker app kan werknemers helpen hun toekomst beter te plannen.

Prioriteitstelling: Pensioen wordt door 26% als een belangrijke arbeidsvoorwaarde gezien, maar het wordt niet gezien als een top drie prioriteit. Dit benadrukt de noodzaak om de perceptie van pensioen als een cruciaal onderdeel van het totale beloningspakket te herzien.

Persoonlijke Keuzemogelijkheden: De voorzitter van de Pensioenfederatie, Ger Jaarsma, wijst op de beschikbare opties zoals een hoog/laag-pensioen. Het promoten van deze keuzes kan werknemers stimuleren actiever na te denken over hun pensioenplanning.

Wat kunnen HR-adviseurs hieraan doen?
Als HR-adviseurs kunnen lessen trekken uit deze bevindingen. Zij hebben de verantwoordelijkheid om pensioenbewustzijn te integreren in de bedrijfscultuur. Hier zijn enkele acties die HR kan ondernemen:

  • Pensioeninformatie geven: Maak pensioeninformatie een standaardonderdeel van het onboarding proces en de jaarlijkse beoordelingsgesprekken.
  • Organiseren van voorlichting: Faciliteer workshops en seminars die werknemers in staat stellen om hun pensioenregelingen te begrijpen en te beheren.
  • Benut technologie: Moedig het gebruik van online tools zoals de Pensioenchecker app aan voor een beter inzicht in de pensioensituatie.
  • Communicatiestrategieën: Ontwikkel een communicatieplan dat de voordelen en opties van pensioenplannen regelmatig benadrukt.
  • Persoonlijke begeleiding: Bied één-op-één financiële planningssessies aan om werknemers te helpen hun unieke pensioendoelen te bereiken.

MIS NIKS MEER: Schrijf je hier in voor de gratis HR-nieuwsbrief

Doorsturen:

Neem een abonnement en download meer dan 300 actuele HR-instrumenten

Wilt u als HR-professional ook niks meer missen op uw vakgebied?