Homo in mkb-bedrijf blijft vaker in de kast

In een kleine organisatie is er vaak geen diversiteitsbeleid en gaat het er lekker informeel aan toe. Toch kan dat juist een belemmering zijn voor homoseksuele werknemers om uit de kast te komen op het werk.

Vrees voor negatieve reacties op het werk is een belangrijke overweging voor veel lesbische, homoseksuele, biseksuele en transgender (LHBT-)werknemers om in de kast te blijven, zo blijkt uit onderzoek `LHBT-werknemers in het mkb` van vakcentrale FNV en het Company Pride Platform.

In of uit de kast is eigen keus
In sommige gevallen is het een bewuste keus om op het werk al of niet met de geaardheid bezig te zijn. Een kwart durft niet voor zijn geaardheid uit te komen. Werknemers in het mkb zien daarvoor hogere drempels, dan werkgevers.

`Mkb-werkgevers hebben dan ook een taak bij de acceptatie van homoseksuele werknemers op de werkplek`, stelt Hans Biesheuvel, voorzitter van MKB-Nederland. Werkgevers moeten zich ervan bewust zijn dat personeel de sfeer soms anders ervaart dan zij. Dit heeft namelijk ook gevolgen voor het functioneren. Maar uiteindelijk is de acceptatie van alle vormen van seksuele geaardheid een maatschappelijke kwestie, niet alleen van werkgevers.

Diversiteitsbeleid of openheid creëren
Acceptatie van homoseksuele werknemers moet onderdeel zijn van het zogenoemde diversiteitsbeleid, maar dat is in het midden- en kleinbedrijf niet altijd geformaliseerd. Er zijn wel richtlijnen, maar die staan vaak niet op papier. Deze praktische en informele manier van werken kan er overigens juist voor zorgen dat werknemers minder drempels ervaren. Bespreekbaar maken en creëren van openheid op de werkvloer, nemen al veel problemen weg.
Doorsturen:

Neem een abonnement en download 460 exclusieve vakartikelen en 311 actuele HR-instrumenten!

Wilt u als HR-professional ook niks meer missen op uw vakgebied?