‘Hey sexy boy’: Gratis app vlagt grensoverschrijdend gedrag af

Praten en reageren op seksueel grensoverschrijdend gedrag is niet altijd even makkelijk. Soms is er ook verwarring of iets nou grensoverschrijdend is, of niet. Een gratis app die gebruik maakt van een gevalideerde vlaggenmethodiek in de jeugdzorg, brengt met vragen en illustraties in kaart of er sprake is van grensoverschrijdend gedrag. Zo weten we dat de begroeting ‘hey sexy boy’ door een vrouwelijke collega, géén teken is van (omgekeerde) emancipatie, maar wèl een rode vlag krijgt voor grensoverschrijdend gedrag

Kennisinstituut Movisie lanceert een gratis web app: ‘Grenzen op het werk’. Deze app helpt werknemers en leidinggevenden om grensoverschrijdend gedrag op de werkvloer te herkennen én te bespreken. De web app is vanaf nu online te gebruiken; er is geen download nodig, alles gebeurt simpel en direct vanaf je mobiele telefoon of desktop PC. De app is met veel organisaties uit het veld ontwikkeld.

Vragen om gedrag te beoordelen
De app helpt de gebruiker met vragen om een situatie te beoordelen. Als uitkomst wordt vanuit verschillende perspectieven beoordeeld of er sprake is van ongewenst gedrag en in welke mate. Daar horen verschillend gekleurde vlaggen bij, van groen tot rood. Vervolgens volgen er tips om het gesprek aan te gaan. De beoordeling van de situatie en de tips kunnen ook worden gedownload om later nog mee aan de slag te gaan.

Movisie app voorbeeld.png

Illustratie uit de Movisie-app ter beoordeling van seksueel grensoverschrijdend gedrag | Bron: Movisie.nl


Movisie geeft als één van de voorbeelden, een situatie van een vrouwelijke collega die een mooie jongen op het werk begroet met ‘hey sexy boy’. Wie de vragen over deze casus in de app doorloopt, merkt dat er twee gele vlaggen verschijnen en twee oranje. Als eindoordeel levert dit zelfs een rode vlag op, waarmee ernstig grensoverschrijdend gedrag wordt aangegeven.

Grensoverschrijdend gedrag herkennen
Seksueel grensoverschrijdend gedrag wordt niet altijd herkend. Het is voor sommige mensen niet duidelijk dat seksueel getinte grappen, flirterige opmerkingen, iemand naroepen of nafluiten, onder seksueel grensoverschrijdend gedrag vallen.

Hoewel dit soort gedrag vervelend en (seksueel) intimiderend is, blijkt uit onderzoek van I&O-research uit 2023, dat toch nog veel mensen twijfelen of dit zo is. Ze weten niet goed wat ze er mee aan moeten. En anderen vinden soms dat het slachtoffer ‘er tegen moet kunnen’ en dat mensen die zich hieraan storen ‘woke’ zijn en daarmee dus zeurpieten.

Zes vlaggen voor alle werkvloeren en alle functies
De app van Movisie is bedoeld voor slachtoffers, omstanders of leidinggevenden die te maken hebben (gehad) met een situatie van mogelijk seksueel grensoverschrijdend gedrag. Dat kan persoonlijk zijn, maar ook een gebeurtenis die je op afstand (bij anderen) hebt gezien. De app is geschikt voor iedereen en op alle werkvloeren zoals in de horeca, bouw of kantoortuin. Hiermee wordt een referentiekader gegeven waarmee je objectiever kunt kijken naar het gedrag van anderen én van jezelf.

De app is gebaseerd op zes criteria uit het Vlaggensysteem, een methodiek die wordt ingezet door professionele opvoeders op scholen en in de jeugdzorg om seksueel gedrag onder kinderen te beoordelen. Voor deze methodiek zijn criteria ontwikkeld die op bredere schaal toepasbaar zijn. De criteria zijn theoretisch onderbouwd en getest. In de app zijn deze criteria verwerkt in een aantal vragen die je kunt beantwoorden over de situatie die je wilt beoordelen.

Concrete tips en kleurscore
Na het invullen van een vragenlijst, krijgt de gebruiker per onderdeel een kleurscore in de vorm van een vlag: groen, geel, oranje of rood. Deze onderdelen zijn bijvoorbeeld 'gelijkwaardigheid' of 'toestemming'. Zo helpt de web app met het beoordelen van een situatie en geeft concrete tips.
Bijvoorbeeld of het een goed idee is om met de collega in gesprek te gaan of dat er beter een melding kan worden gedaan en bij wie.

Grensoverschrijdend gedrag: Met deze hulpmiddelen kan HR aan de slag

Doorsturen:

Neem een abonnement en download 452 exclusieve vakartikelen en 281 actuele HR-instrumenten!

Wilt u als HR-professional ook niks meer missen op uw vakgebied?