Groei in 2010, minder werklozen dan gevreesd
De Nederlandse economie veert volgend jaar op. Dus geen krimp, maar juist een groei van 1,5% in 2010. Er zullen dan ook veel minder mensen werkloos worden dan in de sombere scenario`s van eerder dit jaar.
Het
Centraal planbureau (CPB) is voor de
Decemberraming opnieuw aan het rekenen geslagen op basis van de meest recente cijfers. Eerder voorspelde het CPB nog een krimp, of op zijn best een nulgroei, voor 2010. Maar nu zijn de cijferaars een stuk optimistischer. De economie zal gaan groeien met 1,5%. Dat komt vooral omdat de export volgend jaar flink aantrekt.
Al met al is het economisch beeld `op bijna alle fronten naar boven bijgesteld ten opzichte van de raming ten tijde van Prinsjesdag`. Een opluchting, maar het CPB waarschuwt wel dat `de risico’s en onzekerheden bij de raming onverminderd groot blijven`.
Werkloosheid groeit, maar lang niet zo erg
Gemeten in arbeidsjaren, bedraagt de daling van werkgelegenheid in de marktsector dit jaar naar verwachting 2,75%. Volgend jaar is de afname, met ongeveer 3,5%, nog groter. Gemiddeld werken er in de marktsector komend jaar ruim 250 duizend mensen minder dan vorig jaar.
Toch stijgt de werkloosheid niet gelijk op, doordat de werkgelegenheid in de zorg gestaag blijft stijgen en de instroom op de arbeidsmarkt lager is: jongeren studeren langer door, vrouwen stellen herintreding uit. Bovendien stoppen ouderen nog steeds eerder met werken. Ook de deeltijd-ww heeft een drukkend effect op de werkloosheid. Naar verwachting komt deze daarom in 2009 uit op gemiddeld 5%, om volgend jaar op te lopen tot gemiddeld 6,5%.
De oploop van de werkloosheid is dus aanmerkelijk kleiner dan eerder werd voorzien. In 2009 is de bestaande hoeveelheid werk over meer personen verdeeld. Voor 2010 stijgt de werkloosheid maar gering vanwege de verbeterde economische vooruitzichten en een hogere winstgevendheid in het bedrijfsleven.
Loonsstijging 1,25% in 2010
De geraamde inflatie bedraagt dit jaar 1,25%, een halvering vergeleken met vorig jaar. Dit komt door de, ten opzichte van 2008, gedaalde olie- en gasprijzen en de huidige laagconjunctuur. Komend jaar hebben de energieprijzen weliswaar een opwaarts effect op de inflatie, maar dit wordt ruimschoots gecompenseerd door aanzienlijke lagere arbeidskosten, waardoor ook de stijging van het algemeen prijspeil beperkt is: 1%.
De gemiddelde contractloonstijging komt in 2009 uit op ongeveer 3%. Volgend jaar zal de gemiddelde contractloonstijging, met naar verwachting 1,25%, meer in lijn met de inflatie zijn. De koopkracht neemt met 0,25% licht af, nadat deze in 2009 nog met 1,75% is toegenomen.