Griepklachten? Blijf thuis en volg het Snotneusprotocol

Nu het weer écht herfst is, melden meer mensen zich ziek op het werk vanwege luchtwegklachten. Was het een tijdje terug misschien nog gebruikelijk om met een hoestje en een snotneus naar het werk te gaan, nu hebben werkgevers en collega’s dat liever niet. Een ‘snotneusprotocol’ moet helpen om het ziekteverzuim de komende tijd beheersbaar te houden.

In september 2021 steeg het gemiddelde verzuimpercentage in Nederland naar 4,2% (ten opzichte van 3,9% in augustus). Meer mensen melden zich namelijk ziek met luchtwegklachten, blijkt uit cijfers van 1 miljoen werkenden die gebruik maken van de diensten van ArboNed en HumanCapitalCare.

Dat het ziekteverzuim stijgt in september, is op zich heel gebruikelijk. De vakanties zijn voorbij en het griepseizoen is in aantocht. Maar vorig jaar september was alles anders. De griep bleef toen weg omdat we ons aan coronamaatregelen hielden zoals handen wassen, thuiswerken bij klachten, afstand houden en testen. Als we dat dit jaar ook zouden doen, kunnen werkgevers het extra verzuim tegengaan.

Snotneusprotocol tegen domino-effect
Met het oog op het komende griepseizoen en het stijgend aantal coronabesmettingen, benadrukken de arbodienstverleners het belang van hygiënemaatregelen, afstand houden en thuiswerken/testen bij klachten. “Een snotneusprotocol kan helpen om een forse stijging van het verzuim deze herfst en winter te voorkomen”, aldus Truus van Amerongen, directeur medische zaken en bedrijfsarts bij ArboNed.

Met zo’n protocol maak je als werkgever duidelijk wanneer een werknemer wel of niet naar het werk moet komen. “Als mensen met een snotneus naar het werk komen, zelfs na een negatieve coronatest, krijg je toch dat collega’s elkaar aansteken en ook moeten testen. Om dat domino-effect te voorkomen, moet je terug naar de basis: heb je klachten, dan blijf je thuis.”

Minder vaak, maar wel langer ziek
Hoewel het gemiddelde verzuim weer stijgt, is het aantal nieuwe verzuimmeldingen dat de arbodienstverleners in september ontvingen nog steeds lager dan normaal voor deze periode van het jaar. “Dat is een trend die we eigenlijk al het hele jaar zien. Hoewel er minder mensen ziek zijn, steeg het afgelopen jaar wel het aandeel verzuim van mensen die langer dan 6 weken ziek zijn substantieel”, vervolgt Van Amerongen.

“Van elke 100 ziekmeldingen zitten er 15 personen langer dan zes weken thuis. Vorig jaar waren dat er nog 10 op elke 100. De impact hiervan is enorm. Voor de werknemers zelf, maar ook voor de werkgever die naast de zorg voor en kosten van de zieke werknemer, moet zorgen dat zijn bedrijf doordraait. Met de huidige krapte op de arbeidsmarkt geeft dat extra stress.” Van het totale aantal verzuimdagen komt 30% door psychische klachten. “Die werknemers ben je dus gemiddeld 237 dagen kwijt en met een burn-out zelfs 293”, licht Van Amerongen toe. “Dat hakt erin, zeker als je weet dat een dag verzuim gemiddeld 250 euro kost.”

Let op signalen van stress
Het afgelopen anderhalf jaar laat een duidelijk verschil zien tussen de groep die een betere balans heeft gevonden door hybride werken, versus een groep die toch extra druk heeft ervaren door de lockdown. Maar tegen de verwachting in laten de cijfers (nog) geen explosie van psychische klachten zien.

Van Amerongen waarschuwt wel dat werkgevers alert moeten blijven op signalen van stress van werknemers. “Geef voldoende ruimte voor zaken waar mensen energie van krijgen. Kijk daarbij ook naar de ideale mix van werken vanuit huis en op kantoor. Dat is voor iedereen anders en afhankelijk van persoonlijke drijfveren. Laat daarom ruimte voor eigen regie.”

DOE HET ZELF: Checklist Aanpak Ziekteverzuim 

Doorsturen:

Neem een abonnement en download meer dan 300 actuele HR-instrumenten

Wilt u als HR-professional ook niks meer missen op uw vakgebied?