Geschoolde werknemer kan toch kwetsbaar zijn op arbeidsmarkt

Niet alleen mensen met een lage opleiding hebben een slechte arbeidsmarktpositie. Er zijn ook hoger opgeleide werknemers die in beroepen werken, waarmee ze slecht scoren op de arbeidsmarkt.

Onderzoeksbureau TNO adviseerde de Raad voor Werk en Inkomen (RWI) om in het kader van duurzame inzetbaarheid te investeren in de ontwikkeling van werknemers met een lage, maar ook met een verouderde hogere opleiding. TNO ontwikkelde voor het advies een nieuwe methode om de doelgroepen voor scholingsbeleid te inventariseren.

Goede opleiding, slechte kwalificaties
Het onderzoeksbureau inventariseerde voor de RWI doelgroepen voor scholingsbeleid. Dat gebeurde niet alleen op basis van het opleidingsniveau, maar ook op de risico`s van `kwalificatieveroudering`. Dat leverde nieuwe inzichten op over kwetsbaarheid van werknemers op de arbeidsmarkt.

TNO stelt drukkers en nabewerkers als voorbeeld van goed geschoolde vakkrachten, die door snelle technologische ontwikkelingen, psychosociale belasting en een krimpende werkgelegenheid een relatief kwetsbare arbeidsmarktpositie hebben. Wanneer zij op de arbeidsmarkt terecht komen, zullen zij fors bij- of omgeschoold moeten worden.

Goede opleiding, slechte kwalificaties
De RWI vindt daarom ook dat er niet alleen geïnvesteerd moet worden in versterking van de arbeidsmarktpositie van lager opgeleiden. RWI pleit juist ook voor toekomstgerichte investeringen in werknemers die met verouderde kwalificaties kampen of het risico lopen dat op korte termijn te zullen doen.
Doorsturen:

Neem een abonnement en download 452 exclusieve vakartikelen en 281 actuele HR-instrumenten!

Wilt u als HR-professional ook niks meer missen op uw vakgebied?