Geen uitkering voor zwangere zelfstandigen

Verzekering afsluiten lukt niet altijd.

Zelfstandige ondernemers die zwanger zijn, hebben geen recht op een zwangerschapsuitkering. Dat heeft de rechter in Den Haag bepaald in een rechtzaak die was aangespannen door vakbond FNV en het proefprocessenfonds van de Clara Wichmannstichting. Werkgeversorganisatie MKB-Nederland 'betreurt' de uitspraak van de rechtbank.

In augustus 2004 is de Wet arbeidsongeschiktheidsverzekering zelfstandigen (WAZ) afgeschaft. Sinds die tijd moeten zelfstandige ondernemers zelf een (dure) arbeidsongeschiktheidsverzekering afsluiten. Soms dekt een verzekering de periode van zwangerschap, maar meestal niet. Ook staan niet alle verzekeraars te trappelen om een dergelijke verzekering af te sluiten.

De FNV en het proefprocessenfonds vonden het ‘principieel onjuist’ dat Nederland geen regeling meer heeft die aan zwangere zelfstandigen een uitkering biedt. Zij vroegen de rechter een oordeel te vellen over het afschaffen van de WAZ en een schadevergoeding te bepalen voor vrouwen die tussen wal en schip vallen. De rechter bepaalde echter dat er geen wettelijke basis is voor een dergelijke uitkering.

Teleurgesteld
De FNV is teleurgesteld over de uitspraak van de rechtbank en kijkt nog of zij hoger beroep zal aantekenen. Voorzitter Agnes Jongerius wijst erop dat de Tweede Kamer vorig jaar al een motie heeft aangenomen om een regeling te treffen.

Naar schatting van de FNV gaat het om 5500 zelfstandige vrouwen die jaarlijks bevallen. Met de groei van het aantal zelfstandigen loopt dit op tot ongeveer 7000.

MKB-Nederland is ook teleurgesteld. De werkgevers hebben er naar eigen zeggen bij herhaling voor gepleit om vrouwelijke zelfstandigen op dit punt gelijk te trekken met vrouwen in loondienst. November 2006 beloofde toenmalig minister Wijn van economische zaken al dat er snel een regeling zou komen. Tot op heden is echter nog niets geregeld, aldus MKB-Nederland.

Betaalbaar
Uitgaande van een minimumuitkering gedurende 16 weken kost een regeling maximaal 35 miljoen euro. Daarmee is de oplossing voor het probleem volgens de FNV 'zeer betaalbaar'.
Doorsturen:

Neem een abonnement en download 460 exclusieve vakartikelen en 311 actuele HR-instrumenten!

Wilt u als HR-professional ook niks meer missen op uw vakgebied?