Na vijf jaar levensloopregeling, is de groei er definitief uit. De gespaarde tegoeden nemen zelfs af, omdat meer werknemers geld opnemen voor een verlofperiode, melden de Nederlandse verzekeraars.
Met de levensloopregeling kunnen werknemers sinds vijf jaar een deel van hun brutosalaris fiscaal gunstig sparen om onbetaald verlof te financieren. Het bedrag dat werknemers jaarlijks inleggen, schommelt steeds tussen de 800 en 900 miljoen euro.
Het aantal levenslooprekeningen en -verzekeringen is in 2010 met slechts één procent gestegen naar 270 duizend. Daarmee is de levensloopregeling nooit erg populair geworden. Daar komt nog eens bij dat het kabinet Rutte de spaarloonregeling en de levensloopregeling wil omzetten in een Vitaliteitsregeling, maar het is nog steeds niet duidelijk wat het kabinet hiermee precies van plan is.
Meer geld opgenomen voor verlof
Na enkele jaren van sparen, nemen meer werknemers tegoed op voor een sabbatical of voor ouderschapsverlof. In 2010 hebben de deelnemers in totaal 233 miljoen euro opgenomen, 45 procent meer dan een jaar eerder (161 miljoen euro).
`Dat ieder jaar steeds meer tegoed wordt opgenomen voor vrije tijd, is te verklaren doordat mensen steeds meer tegoed hebben opgebouwd. Er valt nu simpelweg meer op te nemen`, stelt statisticus Stephanie Broeder van het Centrum voor Verzekeringsstatistiek (CVS). Het CVS berekent de levensloopcijfers jaarlijks in samenwerking met het CBS.