Gedwongen re-integratie is geen dwangarbeid

`Dit is dwangarbeid`, vond een uitkeringsgerechtigde die van de gemeente Amsterdam voor zijn re-integratie in een broeikas moest werken. Maar de rechter stelt hem in het ongelijk en geeft hem bovendien een strafkorting op zijn uitkering.

Dat blijkt uit een uitspraak van de Centrale Raad van Beroep van 8 februari 2010. De Centrale Raad is de hoogste rechter op het gebied van het sociale bestuursrecht en het ambtenarenrecht.

De uitkeringstrekker weigerde eerder verschillende functies uit te voeren die de gemeente hem aanbood. Daarop wilde de gemeente hem tewerkstellen in broeikassen onder strakke begeleiding, als onderdeel van een re-integratietraject. Gedurende het traject zouden de arbeidsmarktkansen van de man worden onderzocht. Dit traject staat bekend als het Hoyatraject.

Geen dwangarbeid
De man had geen zin om aan de slag te gaan in de kassen en wilde niet op deze manier meewerken aan zijn re-integratie. Hij vond het dwangarbeid en stelde dit aanhangig bij de Centrale Raad van Beroep.

Maar volgens de Centrale Raad is helemaal geen sprake van dwangarbeid, `omdat geen fysieke of psychische dwang is uitgeoefend`. De verplichting om deel te nemen aan het Hoyatraject is ook niet in strijd met het verbod op verplichte arbeid.

Erg lang in de bijstand
De Centrale Raad neemt hierbij in aanmerking dat de man al erg lang in de bijstand zit. Bovendien is het traject voornamelijk gericht op het aanleren van werknemersvaardigheden, heeft het een beperkte duur en is een eventuele sanctie beperkt in hoogte en tijd.

Al met al mag van de man best verwacht worden dat hij in ieder geval een begin zou maken aan het verplicht gestelde re-integratietraject, oordeelt de Centrale Raad. Zeker ook, omdat na het werk in de kassen wordt bekeken of dat kan worden voortgezet, dan wel dat er naar ander werk moet worden gezocht.

Uitkering gekort
Een beroep op schending van het verbod op verplichte arbeid is alleen kansrijk als het werk duidelijk te belastend zou zijn, of als er geen enkel perspectief is voor deelname aan de arbeidsmarkt.

Maar dat was hier niet het geval, vond de Centrale Raad. Omdat de man daarom verwijtbaar niet deelnam aan de re-integratie, moet de gemeente hem een strafkorting op zijn uitkering opleggen.
Doorsturen:

Neem een abonnement en download 460 exclusieve vakartikelen en 311 actuele HR-instrumenten!

Wilt u als HR-professional ook niks meer missen op uw vakgebied?