Geboren ondernemers bestaan niet
Ondernemen kun je leren van collega-ondernemers in kleinschalige, gerichte netwerken. Grote ondernemingen moeten daarvoor hun kennis delen met startende ondernemers, die zo onderdeel worden van een `ecosysteem` dat werkt op basis van wederzijds vertrouwen.
Om een antwoord te kunnen geven op de vraag hoe we in Europa ondernemerschap kunnen bevorderen, analyseerde
Roland Berger Strategy Consultants twee succesvolle Europese ondernemerschapsmodules: één aan de
TU Delft en één van de
IESE Business School van Barcelona.
Een belangrijke conclusie is dat geboren ondernemers niet bestaan. Ondernemen is een vak dat je kunt leren van vooral collega-ondernemers in kleinschalige, gerichte netwerken.
Aanbevelingen bevorderen ondernemerschap
Het consultancybureau doet drie concrete aanbevelingen aan kennisinstellingen, startende ondernemers en grote bedrijven.
1. Maak ondernemerschap een integraal onderdeel van opleidingen: het slagen van start-ups hangt af van de kennis en persoonlijke vaardigheden van de ondernemers erachter. Hoewel ondernemerschap ook een kwestie is van ambitie en doorzettingsvermogen, zijn de benodigde vaardigheden en inzichten aan te leren.
2. Bouw `ecosystemen`, hechte netwerken, om het bedrijf heen op basis van onderling vertrouwen. Ecosystemen zorgen ervoor dat ondernemers beter en sneller hun ideeën kunnen omzetten in winstgevende diensten. Meer en sterkere Europese ecosystemen leiden tot meer start-ups met betere prestaties.
3. Bied als grote onderneming vitale kennis en ervaring aan startende ondernemers aan en profiteer van het product of de dienst van de start-up door actief te participeren in de ecosystemen van de ondernemers.
Ervaren ondernemers betrekken
Door de input van ervaren ondernemers bij de start van een bedrijf te betrekken, wordt vaak al in een vroeg stadium groter gedacht. Dat maakt de kans van slagen groter. Ervaren ondernemers moeten overigens niet altijd gepensioneerde heren of dames zijn. Uit de studie blijkt dat het vooral goed werkt als het gaat om mensen uit kort op elkaar volgende generaties.
Het volledige rapport is te downloaden van www.rolandberger.nl .