Europa kan met loonkosten niet van China en India winnen, maar moet slimme en innovatieve producten maken. Daarom moet de EU zich niet bemoeien met het loonbeleid in Nederland, waarschuwt vakbondsvoorzitter Jongerius.
De regeringsleiders vergaderen in Brussel over een ‘concurrentiepakt’ en het economisch bestuur voor de eurolanden. Er zijn geluiden dat de Europese Commissie ook bevoegdheden krijgt over pensioenen, belastingen en lonen. FNV-voorzitter Agnes Jongerius is het daar niet mee eens, schrijft zij NRC Handelsblad.
Rekening niet bij werknemers leggen
Jongerius begrijpt dat `het geknoei van bepaalde overheden met het nationale huishoudboekje, zoals in bijvoorbeeld Griekenland, voorkomen moet worden. Maar het ingrijpen in pensioenen, de sociale zekerheid en de loonontwikkeling is onacceptabel. De rekening van de eurocrisis moet niet op deze manier bij de werknemers worden gelegd`, stelt de FNV-voorzitter.
Jongerius: `Het principiële uitgangspunt is: sociale partners gaan over het loon- en arbeidsvoorwaardenbeleid in een land. Dit is vastgelegd in het Europese Verdrag en in andere internationale verdragen. Ik zeg daarom tegen Van Rompuy, Barosso, Sarkozy en Merkel, net als tegen Rutte: hands off`.
Meer Europese samenwerking
De EU mag van de FNV geen bevoegdheden krijgen om lidstaten te sanctioneren op hun loonkostenontwikkeling, met de aanbeveling te snijden in sociale premies. De vakbond is wel voor meer Europese samenwerking om een volgende economische crisis te voorkomen en om sterker uit deze crisis te komen.
Dat kan volgens Jongerius `ook op een sociale manier waarbij lidstaten elkaar ondersteunen, leren van elkaar en op die manier concurreren met de rest van de wereld in plaats van met elkaar`.
Innovatie versterken
Om de concurrentiekracht van de Europese Unie te verbeteren kunnen de Europese leiders beter inzetten op andere onderwerpen dan op loonkosten, vindt de FNV-voorzitter. `Europa kan de concurrentie van China en India op basis van loonkosten niet winnen. Het gaat om slimmer en innovatiever produceren`.
Jongerius: `In plaats van in te zetten op lonen moet de Europese Unie de arbeidsproductiviteit en arbeidsparticipatie stimuleren, investeren in (sociale) innovatie, een sterk industrie- en dienstenbeleid ontwikkelen en scholing en onderwijs voor iedereen bevorderen, ook voor bijvoorbeeld flexwerkers. Alleen dan zal Europa de mondiale concurrentiestrijd gaan winnen en behoudt de Europese Unie haar sociale karakter`.