FNV Bouw pleit voor toetsing van werk door collega’s

Leren van fouten aan het Bos en Lommerplein.

Vakbond FNV Bouw wil dat kennis beter wordt gedeeld op de bouwplaats. Dat stelt de bond na het gedeeltelijk instorten van de prestigieuze nieuwbouw aan het Bos en Lommerplein in Amsterdam. Daar bleek onvoldoende controle te zijn geweest op de slechte constructie. De vakmensen op de werkvloer moeten elkaar met kennis bijstaan, zo vindt de bond.

Doordat de hoofdconstructeur op de bouwplaats is afgeschaft, is er minder kwaliteitscontrole in de bouw. FNV Bouw pleit niet voor de terugkeer van deze controleur, maar zoekt de oplossing lager in de organisatie, bij de vakman of –vrouw. Als er iets mis gaat, moeten bouwvakkers raad kunnen vragen aan een deskundige collega van één van de gespecialiseerde bedrijven die op dezelfde bouwplaats aan het werk zijn. Deze vorm van 'intercollegiale toetsing' vindt in de bouwnijverheid nog nauwelijks plaats.

Het bouwproces is volgens de bond de laatste jaren sterk veranderd. De hoofdaannemer huurt gespecialiseerde onderaannemers in voor de fundering, het metselwerk of dakconstructie. De kennis daarover zit bij het gespecialiseerde bedrijf. Daarom stelt FNV Bouw voor om vakmensen met elkaar in gesprek te laten gaan over de kwaliteit van hun werk. De hoofdaannemer voert dan de regie in de vorm van 'kennismanagement'.

Naast het voorkomen van fouten kunnen vakmensen zo ook hun expertise verder ontwikkelen. Daarmee kunnen ze hogerop komen in hun eigen bedrijf, of ze kunnen doorstromen van het ene bouwbedrijf naar het andere. Dat komt volgens de bond niet alleen de individuele werknemer maar ook de sector ten goede.
Doorsturen:

Neem een abonnement en download 460 exclusieve vakartikelen en 311 actuele HR-instrumenten!

Wilt u als HR-professional ook niks meer missen op uw vakgebied?