Jarenlang groeide het aandeel hoogopgeleide flexwerkers gestaag, maar in het eerste kwartaal van 2025 is die trend voor het eerst iets omgebogen. De flexmarkt krimpt op zich niet, maar de concurrentie wordt groter voor flexibel inzetbare professionals. Voor opdrachtgevers betekent dit meer keuze – en dus meer regie. En voor zelfstandig professionals wordt profilering en zichtbaarheid steeds belangrijker. De flexmarkt is dus in beweging en vraagt om scherpe keuzes. Voor HR betekent dat: slimmer inhuren, beter selecteren en strategisch vooruitkijken.
Volgens de nieuwe Talent Monitor van Intelligence Group en HeadFirst Group is het aandeel flexibele professionals onder hoogopgeleiden gedaald naar 22 procent.
Voor HR-professionals en inhurende organisaties is dit een goede aanleiding om hun flexibele schil en inhuurbeleid opnieuw tegen het licht te houden. Want hoewel de behoefte aan specialistische kennis blijft, verandert het speelveld nu echt.
Minder flexwerkers, meer concurrentie
De daling van het aandeel flexibele hoogopgeleiden betekent niet dat de flexmarkt krimpt. Integendeel: er werken momenteel 865.000 mensen flexibel – waarvan 645.000 als zzp’er en 219.000 via detachering. Maar binnen deze groep is de concurrentie onder professionals duidelijk toegenomen.
Steeds meer flexwerkers zijn actief op zoek naar opdrachten. Een derde van de gedetacheerden (32%) zoekt actief naar werk, en ook onder zzp’ers neemt het aantal werkzoekenden toe. Sinds 2023 is het aandeel werkzoekende zelfstandigen gestegen naar een kwart van het totaal. Tegelijk daalt het aantal opdrachten al drie jaar. Waar de vraag naar flexkrachten begin 2022 piekte, beweegt het aanbod inmiddels rond het niveau van vóór de coronacrisis.
Reacties per opdracht verdrievoudigd
De oplopende concurrentie is goed zichtbaar in de cijfers. In drie jaar tijd is het aantal reacties op opdrachten verdrievoudigd. Waar begin 2022 de index nog op 49 stond, is dit in het eerste kwartaal van 2025 gestegen naar 152. Eén opdracht trekt dus gemiddeld drie keer zoveel kandidaten aan als drie jaar geleden.
Voor HR en inkoopafdelingen betekent dit enerzijds dat de ‘time to hire’ omlaag kan, omdat er meer aanbod is. Anderzijds vergt het selectieproces meer zorgvuldigheid en een duidelijke beoordeling van kwaliteit, beschikbaarheid en tarief.
Honderd euro per uur: waarde van expertise
Tegen de verwachting in stijgen de gemiddelde uurtarieven juist verder. Voor het eerst is de grens van gemiddeld 100 euro per uur doorbroken. Dat is 9 procent hoger dan begin 2022 en zelfs 2 procent hoger dan vorig jaar. Geert-Jan Waasdorp van Intelligence Group noemt dat opvallend: bij dalende vraag en stijgend aanbod zou je normaliter juist een prijsdaling verwachten.
Volgens Waasdorp is dit een duidelijk signaal aan organisaties: heroverweeg je inhuurbeleid, kijk kritisch naar waar je voor betaalt, en benut actuele marktdata om keuzes te onderbouwen. Gespecialiseerde kennis blijft namelijk schaars en waardevol – zelfs in een krapper wordende opdrachtenmarkt.
Wat betekent dit voor HR?
De flexibele schil verandert snel. HR-professionals die met interim of freelance krachten werken, doen er goed aan hun strategie aan te passen aan deze nieuwe realiteit:
Ontwikkelingen in de flexmarkt – in één oogopslag
Trend |
Cijfers / Effect |
Aandeel hoogopgeleide flexwerkers daalt |
Van 23% naar 22% onder hoogopgeleiden |
Concurrentie stijgt |
Aantal reacties per opdracht verdrievoudigd sinds 2022 |
Meer werkzoekenden |
32% van de gedetacheerden en 25% van de zzp’ers zoekt actief naar opdrachten |
Vraag naar opdrachten daalt |
Opdrachtenindex zakt terug naar het niveau van begin 2020 |
Uurtarieven stijgen |
Voor het eerst boven de 100 euro; +9% t.o.v. 2022, +2% t.o.v. 2024 |